У Банском двору у Бањалуци синоћ је одржан Светосавски бал са разноврсним програмом који обухвата градске игре и кола, староградске и традиционалне српске пјесме, валцер.

Бал је у Концертној дворани организовало Културно-умјетничко друштво „Свети Сава“ чији је предсједик Миленко Дулић рекао да његују традицију предака стару неколико вијекова.

Дулић је напоменуо да је овогодишњи Светосавски бал обогатило и присуство глумца Дејана Луткића, који је специјални гост ове манифестације.

Глумац Луткић рекао је да је значај ове манифестације велики, а треба да буде још већи зато што Бањалука заслужује тако нешто.

Од 25. до 30. јануара у француској престоници обиљежиће се Савиндан на Светосавском балу и двије деценије ове манифестације. У четвртак у Паризу почињу Дани светосавља и трајаће до наредног понедељка. Савез Срба Француске, Српска православна црква у Француској, Мондо култ и амбасада Србије у Француској организују три велике свечаности.

У храму Светог Саве, у свечаној сали Дане светосавља отвориће Епископ западноевропски г. Јустин, а биће приказивање филма „Сказање о Светом Сави“, презентација општина, бања и туристичких организација Србије.

Светосавска академија одржаће се у петак у амбасади Републике Србије. Ђаци Српских допунских школа из Париза извешће светосавски програм, а наши умјетници одсвираће музику Срба из матице и расијања.

За Дане светосавља 27. јануара биће Светосавски бал на броду на Сени.

Главни организатори Савез Срба Француске и Мондо култ су припремили разноврстан умјетнички програм, а учествоваће КУД „Бисери“ из Париза, вокални ансамбал „Бројаница“ и балски оркестар Петра Гојковића.

У недељу 28. јануара у Српском културном центру у Паризу одржаће се панел дискусија на тему „Матица и српска дијаспора“. Учествоваће представници Владе Републике Србије, амбасаде Србије, Срби из Француске и расијања. Главни организатор панела биће Савез Срба Француске.

Извор: СРНА – Радио-телевизија Србије

Фото: СРНА