Јубиларни, 10. „Завичајни дани“, у организацији Савеза српских удружења Севернобачког округа, који његују културу и традицију Срба са друге стране Дрине, свечано су отворени синоћ у Великој вијећници Градске куће.

Почетак манифестације, у име града Суботице и градоначелника Стевана Бакића, озваничио је Срђан Самарџић, члан Градског вијећа задужен за област привреде, који је истакао да су „Завичајни дани“ ту да чувају и јачају везе између Срба из свих крајева.

„Најпре, изражавам задовољство што је Савез српских удружења организовањем „Завичајних дана“ веома успешно преточио у дело своју идеју да успомене прошлости и обележја завичаја отргне од заборава, али и да истовремено подстиче неговање различитости и толеранције. Ова манифестација чува и промовише богату културну баштину, обичаје и традицију, како наших људи који су на ове просторе долазили почетком деведесетих година прошлог века из ратом захваћених подручја бивше Југославије, тако и наших сународника који су остали на својим огњиштима у државама у окружењу“ – казао је Срђан Самарџић.

Самарџић је додао да је веома важно да одлучно и истрајно чувамо наш језик и писмо, наше обичаје, традицију, културу, вјеру и јединство, без кога, како је рекао, као људи и као народ не можемо ни да постојимо ни да трајемо.

Манифестацију „Завичајни дани“, је прије десет година осмислило четири удружења: Завичајно удружење „Банија“ Суботица, Српски завичајни клуб „Слога“, Удружење „Избеглих и досељених Срба“ Бајмок и Клуб досељених и избеглих Срба „Завичај“ из Пачира, док је данас Савез српских удружења Севернобачког округа богатији за још њих шест.

„Оно што нас је пре десет година водило да покренемо ову манифестацију је чињеница да смо дошли у овај крај, да смо у овом крају желели да представимо оно што је најлеште од нас, нашу културу, традицију, обичаје и све оно најбоље што смо донели у ову средину која нас је примила. Тако су 15. септембра 2013. године одржани први „Завичајни дани“, а захваљујући разумевању локалне самоуправе, покрајине и државе, ова манифестација траје, и док траје она је оно најбоље што можемо да презентујемо, а то је фестивал младости, културе, традиције, народних обичаја и све оно по чему је наш народ познат“ – рекао је Саша Граворац, предсједник Надзорног одбора ССУСБО .

Овогодишњи програм 10. „Завичајних дана“ омогућава суграђанима да се ближе упознају са културом Срба из Лике, Кордуна, Славоније, Херцеговине, Републике Српске, …

„Људи са својих вековних огњишта нису могли да понесу ништа до своју веру, културу и обичаје. Активности овогодишњег програма посветили смо у великој мери нашим најмлађима, а ту су и хуманитарне акције, као и културно-уметничких програма. Наредних дана у Суботици управо промовишемо хуманост, културу, нашу српску историју, традицију“ – нагласио је Мирослав Каран, предсједник Савеза српских удружења Севернобачког округа.

На свечаном отварању „Завичајних дана“, традиционална награда за најбројнију српску породицу припала је породици Келеува, самохраној мајци која има шесторо дјеце.

Плакете Савеза српских удружења СБО за огроман допринос српској књижевности и свеукупно стваралаштво уручена је књижевнику Перу Зубцу, док су плакете захвалнице за дугогодишње залагање, труд, рад и допринос како раду Савеза тако и при организовању и одржавању манифестације, уручене и Саши Граворцу, Боривоју Вукајловићу и Жељку Тинтору, а Повеља, као највише признање ССУСБО, додијељена је градоначелнику Стевану Бакићу.

Извор и фото: Савез Срба из региона – Суботица Данас