У недељу, 3. септембра 2023. године, одржан је велики народни збор „10. обровачко-буковачки сабор“ на црквеном имању у Росмору код Ливерпула, поводом манастирске славе Велике Госпојине у манастиру Крупе у Далмацији, код Обровца.

Овом великом годишњем, а сада већ и традиционалном окупљању Срба из Крајине, започетом прије десет година, у организацији Завичајног удружења „Обровачко-буковачког сабора“ из Сиднеја, одазвао се велики број вјерног народа и гостију.

Домаћин славе био је Зоран Миланко, а сљедећи су Срећко и Драгана Карна.

Потом је Сабор отворио секретар Мишо Гњатовић, који се осврнуо на улогу и значај нашег најстаријег и најзападнијег манастира с оне стране Дрине, манастира Крупе, кроз његову историју.

– Саграђен је пре нешто више од седам векова, или тачније 1317. године, за време благородне династије Немањића и светог краља Милутина. Древна Крупа, тај бисер православља, био је и остао симбол српског трајања и опстанка Срба на тим немирним, севернодалматинским просторима и сведок историје у Далмацији, већ преко седам векова – рекао је Гњатовић.

Осврнуо се и на рад Завичајног удружења, које је и основано у част и славу манастира Крупе, а са циљем да обновимо нашу завичајну традицију, обичаје и духовност, и да то покушамо да пренесемо на наше потомке овдје у расијању, како не би заборавили своје коријене, поријекло и тиме изгубили свој национални идентитет.

Поред тога, Завичајно удружење има и хуманитарни карактер, јер учествује у многобројним хуманитарним акцијама и донацијама, како у отаџбини тако и у Аустралији. Донације, које Удружење добије од вјерног народа, упућују се за обнову порушених храмова, болесне или штампање одређених публикација.

Ове године послата је донација за цркву Свете Петке у Бјелини код Бенковца и порушени храм Светог Саве у Земунику код Задра, а у Аустралији за цркву Светог Луке у Ливерпулу. Укупне донације до сада су преко 66.000 долара.

– Долазак на Буковачки сабор за нас је нешто што се не сме пропустити, јер то је место где се гости дочекују братском добродошлицом, старим буковачким обичајима, здравицом и широм отворених врата. А све то уз трпезу на којој су се нашли домаћи специјалитети – овако посетиоци описују Сабор.

Организациони одбор је за дугогодишњу успјешну сарадњу, несебичну помоћ и изузетан допринос у раду Удружења додијелио захвалнице: „Удружењу логораша БиХ 1992.-1995.“, „Вестима“, „Српском гласу“, „МИС ТВ“, ФК „Орлови“ из Сиднеја и господину Драгану Паравињи.

Након уручења захвалница, саборовање је настављено богатим културно-забавним програмом уз наступ фолклорних група: Фолклорне академије „Круг“, КУД „Извор“ и КУД-а „Карађорђе“ из Ливерпула, а у програму су своје учешће и ове године узели и српски театар „Пилипенда“ и глумци Сергеј Кожул и Борис Ерцег.

Порука Организационог одбора

Из Организационог одбора су поручили да су на радост и задовољство свих присутних, неизмјерно захвални свима који су несебично уложили свој труд и напор да овогодишње, јубиларно саборовање протекне успјешно, као и свим пријатељима и гостима који су својим доласком учинили велику част и задовољство за памћење. Свима њима Организациони одбор се још једном захваљује уз велики поздрав: „Видимо се догодине“!

Извор: VESTI online

Фото: М. Гњатовић