У Матици српској у Новом Саду јуче је, у свечаној сали библиотеке Матице српске, отворен 9. фестивал „Тесла глобал форум 2021“. Девети фестивал „Тесла Глобал Форум 2021“ траје од 9. до 12. јула и посвећен је популаризацији научне, проналазачке, образовне, културне и духовне заоставштине Николе Тесле.

Удружење „Тесла глобал форум“ и ове године окупља студенте са Kосова и Метохије, Републике Српске, Црне Горе и Македоније, студенте докторских студија из Београда, Kрагујевца, Новог Сада, ђаке из Регионалног центра за таленте из Панчева, као и предаваче, професоре, писце, умјетнике из различитих области науке, културе и духовности који стварају и дјелују на Теслином трагу.

Форум ове године обиљежава и 165 година од рођења Николе Тесле, као и 85 година од када је Никола Тесла проглашен почасним грађанином Новог Сада (10. јула 1936).

Овогодишњи добитници признања „Бела голубица“ су Бора Дугић, музички мултиинструменталиста; Педраг Гага Антонијевић, редитељ филмa „Дара из Јасeновца“; Александар Раковић, историчар и др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине.  Добитници „Тесла силвер коин“ су пјевачице етно и духовне музике Милица Досковић и Даница Црногорчевић.

У име Представништва Републике Српске у Србији и шефа представништва Млађeна Цицовића на свечаном отварању обратила се Татјана Дувњак, поздравила присутне госте и добитнике признања „Бела голубица“ и „Тесла силвер коин“ и пожељела успјешан рад удружењу „Тесла глобал форум“ током наредних дана фестивала.

Представништво Републике Српске у Србији већ девет година подржава манифестацију „Тесла глобал форум“, тј од самог почетка.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији