Српски клуб „Вук Караџић“ из Штајера, прославио је велики јубилеј, 30 година од оснивања. Удружење из града на обалама ријеке Штајер и Енс, у протекле три деценије чувајући српску културу и традицију прије свега кроз рад са дјецом, има чиме да се поноси.

Свечаност поводом годишњице оснивања уљепшали су бројне јавне личности Горње Аустрије и самог града на челу са првим човјеком Штајера, инжињером Маркусом Воглом.

Представнике матице је предводио Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу.

Преносећи поздраве и честитке челника Републике Српске, Филиповић је нагласио да нам је очување српског језика у дијаспори најважнији задатак.

– Задовољство ми је што могу да вам честитам велики јубилеј са жељом да дуго трајете. Са правом носите име великог Вука Караџића што вам је додатна обавеза, коју сте до сада успјешно испуњавали. Морамо увијек имати у виду колико је важно да прије свега кроз учење српског језика чувамо наше коријене на овим просторима и зато су црква и клубови најважнији на том путу – поручио је Филиповић.

Овом приликом Филиповић је предсједнику клуба Вук Караџић Горану Муждеки уручио посебан поклон, грб Републике Српске изрезбарен у дрвету.

Програм су уљепшали наступи фолклорних секција домаћин Вук Караџић односно КУД Босиљак из Велса, као и КУД Кнез Лазар из Гмундена.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Републици Аустрији