Традиционално такмичење фудбалских клубова Сјеверне Америке, под називом Србијада, ове године одржаће се предстојећег викенда у Акрону, у држави Охајо. Србијада је највеће окупљање Срба Сјеверне Америке, гдје се поред стотина играча окупљају хиљаде Срба из различитих градова, држава и провинција Америке и Канаде, да се друже и уживају у такмичењу и домаћој српској атмосфери хране, музике и културе. Ово такмичење још од 1993. године окупља најбоље тимове из Америке и Канаде који се такмиче за престижне титуле најбољег у различитим категоријама на сјеверноамеричком континенту. Циљ Србијаде је да промовише спорт и здрав живот међу Србима, повезује и спаја српске заједнице, промовише српско име у Сјеверној Америци, као и да финансијски помаже локалну заједницу.

Турнир се сваке године организује првог викенда у септембру, и за последњих 29 година само се 2020. године није одржао због свјетске пандемије. Број учесника се мијења у разним категоријама из године у годину, а на многим протеклим Србијадама учествовало је и преко 50 тимова. Ове године учешће ће узети 37 тимова у шест категорија: двије категорије за дјецу испод 10 и 12 година, у главној отвореној категорији, као и у категоријама од преко 30, 40 и 50 година.

Акрон је већ једном био домаћин Србијаде, 2013. године, а ова вриједна српска заједница цркве Св. Архангела Михаила и њен фудбалски клуб Гаврило Принцип су том приликом показали висок ниво квалитетне организације. Поменута Србијада сматра се, по оцјенама многих, најбоље организованом до сада. Велики тим волонтера је и ове године вриједно радио да дочека и угости хиљаде Срба из других градова, како би се још једном показали као сјајани организатори и домаћини. Поред разноврсних домаћих специјалитета које спремају домаћини, гости ће сва три дана Србијаде уживати и у разноврсној домаћој музици и другим културним садржајима.

Наша сложна заједница, поријеклом из разних српских земаља, на челу са црквеним одбором, колом српских сестара, српском школом и фолклорном групом, дала је велики допринос да све буде спремно и да нам се гости осјећају као код куће, а у сарадњи са локалним америчким општинама обезбиједили смо, поред наших терена, одличне терене да би се такмичење одвијало у најбољим могућим условима – каже главни координатор Србијаде у Акрону, Радивоје Кулина.

Биће то, дакле, још једна изванредна прилика да се Срби Сјеверне Америке неколико дана окупе и друже и кроз повезивање ојачају међусобне везе, ширећи истовремено добро српско име и све оно лијепо што Срби у Сјеверној Америци представљају. Тиме они доприносе како богаству различитости Америке и Канаде, тако и очувању српског идентитета и културе у Америци и свијету.

Више информација о Србијади 2022 и њеним учесницима налази се на страници www.srbijada.org, а само такмичење се може пратити на апликацији TeamSnap Tournaments, под називом 2022 Србијада – Акрон.

Извор: РАСЕЈАЊЕ.ИНФО

Фото: Архива П. Карасовић