Пословни форум „Повезивање привредника у расијању и матици – прилике и изазови“, који је отворен у Бањалуци, окупио је више од 100 учесника с циљем да привуче што више привредника из дијаспоре да улажу у матицу.

Предсједник Подручне привредне комора Бањалука Горан Рачић рекао је да је форум добра прилика да се привредницима из дијаспоре приближе привредни, туристички, али и сви други потенцијали којима Република Српска располаже.

– Привредници из дијаспоре су значајан инвестициони потенцијал за Српску, јер је евидентно да су општине у којима су они улагали у претходном периоду имале значајну стопу привредног раста, као и повећан број запослених – нагласио је Рачић.

Он је рекао да Република Српска потенцијалним инвеститорима пружа низ погодности које им олакшавају да започну бизнис.

– Скоро све и једна локална заједница у Републици Српској има дефинисане пословне зоне које се под веома повољним условима могу понудити нашим представницима из дијаспоре, као и позитиван пословни амбијент са пореским стопама нижим него у региону – навео је Рачић.

Предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић рекао је да Српска пружа бројне предности за улагање, него што је то случај у иностранству.

– Веома је значајна добра сарадња са локалним властима, као и напори да се смање проблеми око папирологије која је потребна за покретање и вођења бизниса – истакао је Стевановић.

Предсједник Удружења матице, дијаспоре и Срба у региони „Корени“ Бањалука Мирјана Стојановић рекла је да је форум организован у оквиру тродневне манифестације „У сусрет пријатељима из расијања“ с циљем да се на једном мјесту чује које су предности, а који изазови да се у Српској појави што већи број инвеститора.

– Заједно ћемо покушати пронаћи одговоре како и шта треба учинити да буде што мањи одлив, а што већи прилив људи у наше земље – рекла је Стојановићева.

Форум су организовали Удружење „Корени“ Бањалука, бањалучка Привредна комора и Удружење српских привредника Швајцарске, под покровитељством предсједнице Српске Жељке Цвијановић.

Форуму су присуствовали министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и други гости.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: СРНА