Србија, Република Српска, Српска православна црква и породица – главни су чувари српског идентитета, истакнуто је на трибини у Београду, на којој је предствљен Зборник радова са научног скупа о овом питању.

Трибину је организовала београдска Просвјета, уз подршку Представништва Српске у Србији.

Нема ниједног сегмента српског друштвеног и духовног живота, који није мета напада, у покушају да се промијени свијест код Срба, каже предсједник Просвјете Милимир Мучибабић. Истиче да је задатак Србије и Српске да о културном идентитету проговоре са српског становишта, не доводећи никог у питање.

– Послије 99. године кад је завршено дивљачко бомбардовање НАТО – оно објективно није престало. Сад је бомбардовање које претпоставља тај културни идентитет, из свих оружја се то ради – рекао је Мучибабић.

Српски језик и писмо леже у темељима српског идентитета, а и они су угрожени, упозорава Срето Танасић. Док Закон о језику и писму годинама чами у фиоци, муњевито је усвојен Закон о родној равноправности, који је, каже, параван за разарање српског језика и његове структуре.

– У питању је озакоњење насиља над језиком, језички инжењеринг у име идеологије, окривљавање језика и његовог народа за дискриминацију, покушај рушења језичког система, укидање појмова у мишљењу у језику, насртај на језик, културу и на виђење света и породице – додао је Танасић.

Главни чувари националног идентитета су држава, црква и породица, и то су, истакнуто је, структуре које су највише на удару.

– Држава треба да кроз образовни систем , кроз културу, кроз културну политику одржава управо оно што су главни елементи српског националног идентитета – навео је Слободан Антонић професор Филозофског факултета у Београду.

Не треба се мирити са атацима на српски идентитет, а наша је обавеза да се на духовном плану боримо за те вриједности, поручили су учесници трибине.

Извор: РТРС

Фото: СРНА