Србија је обиљежила Сретење – Дан државности, 220 година од Првог српског устанка и 189 година од Сретењског устава, којим је започео развој савремене српске државе. Манифестације су одржане у Орашцу, Опленцу, Крагујевцу и Београду.

Централној манифестацији у Орашцу, присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик заједно са бројним званичницима Србије и Републике Српске. Обиљежавању је присуствовао и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.

Свечани дефиле, дронови, коњица, ватромети и то у градовима Српске и Србије. Обиљежило се у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, придружило се и 10 градова Српске – Бањалука, Источно Сарајево, Зворник, Добој, Приједор, Градишка, Дервента, Требиње, Лакташи.

Уз Први српски устанак којим су Срби поставили темеље слободе, овај датум се везује и доношење Сретењског устава 1835. године – савремене српске државе.

Стабилна и јака Србија, жеља је и Срба са друге стране Дрине, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, истичући да је јединство српског народа непоколебљиво и неуништиво.

Подсјетио је да су и Срби у БиХ, борећи се против турског окупатора, подигли 146 буна и устанака.

– То говори да смо јединствен наро, да нам нису угушили идентитет, зато данас нико нема право ни за какву другу политичку, социјалну и менталну конструкцију, осим конструкције српског јединства, српског окупљања у борби за што јачу Србију, за што јачу Републику Српску у борби за што јачи српски народ. Треба да се у вриједносном смислу окупимо ономе што јесте српски свијет и да без икакавих оклијевања, држимо до свог идентитета, до свог језика, писма, националне припаднпости, вјере и крсне славе – рекао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић уручио је више од 100 одликовања истакнутим личностима и институцијама.

Из Републике Српске одликовани су предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, Народно позориште Републике Српске, глумци Никола Пејаковић и Биљана Чекић.

– Зашто данас видимо Милоша и Карађорђа заједно? Зато што треба и од једног и другог да учимо како да се држимо данас у нелаким временима. Зато данас је важно да будемо мудри, али не по сваку цену. Само једна ствар за Србе и Србију нема цену. Слобода нема цену и никада је неће имати – поручио је Вучић.

Међу добитницима одликовања су и књижевници, дипломате из Црне Горе, Мађарске, Русије, Кине, Словачке, Шпаније.

Амбасада Републике Србије у Канади организовала је пријем поводом Дана државности Србије, којем је присуствовало више од 230 званица, а поводом Дана државности Србије Нијагарини водопади били су освијетљени у бојама српске заставе.

Свечаности у Амбасади Србије у Канади присуствовали су представници Сената Канаде, Доњег дома парламента Канаде, представници Министарства спољних послова Канаде, дипломатског кора, српске дијаспоре и друге угледне званице.

Амбасадор Србије Дејан Ралевић и замјеник министра спољних послова Канаде Александар Левек истакли су на пријему традицонално добре односе Србије и Канаде.

Ралевић и Левек су нарочито указали на значај српске дијаспоре која повезује двије земље, као и на економску сарадњу која све више добија на значају.

Гости су имали прилику да на скупу који је почео интонирањем српске и канадске химне чују и Другу руковет Стевана Мокрањца у извођењу хора цркве Светог Стефана у Отави.

Извор: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу – РТРС – Танјуг

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу