Први пут откако је 2013. почело одржавање Српског фестивала у Сиднеју, овај најпопуларнији и најпосећенији догађај српске заједнице на Петом континенту неће бити одржан. Оно што се неко време наслућивало и о чему се шушкало унутар српске заједнице, потврдили су чланови подружнице SOYA (Српска православна омладина Аустралије) за Нови Јужни Велс објавом на фестивалској страници на друштвеним мрежама.

“Са великом тугом обавештавамо јавност да смо због пандемије ковида-19 одлучили да одложимо овогодишњи Српски фестивал за фебруар 2022. Али, ово није ‘збогом’, већ само ‘видимо се ускоро’,” објављено је на Фејсбук налогу Фестивала.

У званичном саопштењу се наводи да би било тешко изводљиво да се Фестивал одржи у складу са ограничењима које је прописала Влада Новог Јужног Велса, имајући у виду велики број учесника и посетилаца који се сваке године окупе на овој српској манифестацији у сиднејском Тамбалонг парку.

Међутим, у SOYA нису желели да у време Фестивала не буде окупљања дела наше заједнице, па су донели одлуку да свечано обележе Дан државности Србије. У сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Аустралији и Митрополијом аустралијско-новозеландском, у недељу 14. фебруара (од 18 часова) ће тим поводом организовати банкет у свечаној сали “Доксајд” (Доцксиде) на Кокл беј ворфу (Цоцкле Баy Wхарф) у Дарлинг Харбору.

Улазнице за овај догађај могу се купити по цени од 120 долара, а број гостију је ограничен у складу са државним ковид мерама. За сваким столом моћи ће да буде највише десет особа, уз поштовање свих осталих прописа. Поред свечане вечере, гости ће моћи да уживају и у живој музици сиднејских певача и бендова. На тај начин ће Девети Српски фестивал бити одржан макар у смањеном формату, па ћемо догодине уколико се ситуација нормализује бити у прилици да присуствујемо десетом, јубиларном фестивалу српске заједнице.

Извор: Српска дијаспора