Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић разговарала је са представницима дијаспоре, предсједницима седам удружења која дјелују на подручју овог града и која већ дуги низ година окупљају држављане БиХ, Републике Српске и Републике Србије.

Састанку у Генералном конзулату БиХ у Минхену присуствовали су предсједник КУД „Свети Сава“ Горан Кавржић, „Коло“ Миљан Јанковић, „Соко“ Синиша Гајић и члан Душан Шарац, КУД „Југос“ Стојан Илић, предсједник КУД-а „Јелек“ Недељко Водогаз и члан Финка Пајић и предсједник КУД-а „Никола Тесла“ Санда Мацановић, те представници Баварско-српског академског форума Александар Наум и Срђан Матејевић.

Састанку је присуствовао и пијаниста Зоран Имшировић који је члан Вијећа странаца у Минхену и Одбора за културу и финансије.

Представници друштава су упознали Сајићеву о својим досадашњим активностима, раду друштава у вријеме пандемије и проблемима са којима се суочавају.

На састанку је било ријечи и о наредним пројектима и активностима који су у плану.

Сајићева је истакла да јој је намјера била да се упозна о раду друштава, да чује њихове проблеме, да их заједно покушају ријешити, те да помогне друштвима дајући им неке нове иницијативе и приједлоге за будуће пројекте.

– Мишљења сам да је рад друштава веома важан за нашу дијаспору, да се људи друже и окупљају али и да чине неке лијепе активности које могу бити препознате као корисне и у овом друштву – рекла је Сајићева.

Према њеном мишљењу, друштву у којем сада живе и раде наши грађани треба представити своју и културу и традицију, али неким пројектима допринијети и својој новој заједници.

– Могуће је кроз мање пројекте учинити доста корисних акција – истакла је Сајићева.

Предсједник Баварско-српског академског форума Александар Наум захвалио је Сајићевој на иницијативи и одржавању овог корисног састанка.

– Важно је у дијаспори радити на спајању људи, размјени информација и учити једни од других. Наш Баварско-српски академски форум окупља младе људе који кроз пројекте граде и продубљују баварско-српско пријатељство а и одржавају везу са матицом. Мото нашег удружења је да заједно учимо једни од других – истакао је Наум.

Члан Вијећа странаца у Минхену пијаниста Зоран Имшировић упознао је представнике удружења о могућностима аплицирања за пројекте у граду Минхену.

– Чињеница је да удружења са својим чланством могу да добију подршку града за квалитетне и интересантне пројекте из области културе, образовања, умјетности, промоцији људских вриједности – истакао је Имшировић, додавши да су удружења до сада мало аплицирала за ова средства.

На састанку је договорено да се удружења убудуће састају квартално, редовно размјењују информације и заједнички аплицирају за неке пројекте, саопштено је из Генералног конзулата БиХ у Минхену.

Извор: РТРС

Фото: СРНА