Прва политичка организација Срба у САД Српска гласачка алијанса „Сава“ има за циљ да лобира за српске интересе и пронађе америчке политичаре који ће бити пријатељски расположени према интересима српско-америчке дијаспоре, рекла је предсједник и оснивач ове новоосноване организације Олга Раваси.

Иако су произашли из иницијативе „Срби за Трампа“, Равасијева каже да ће ова организација покушати да сарађује и са републиканцима и са демократама, односно онима који су се показали као пријатељи српског народа.

– Али, прије свега, ми смо грађани САД, врло активно ћемо се борити за рјешавање акутних унутрашњих проблема у Америци – рекла је Равасијева, те додала да ће „Сава“ врло активно учествовати и у изборном циклусу у САД 2024. године, дефинисати који су кандидати које ће подржати и учествовати у њиховим кампањама.

Она додаје да је директна сарадња ове организације са матицом Србијом искључена, јер су таква америчка правила, али да са друге стране мора постојати комуникација.

– Србија мора да схвати да треба да има званичну лобистичку политику у Вашингтону, а за то има пуно простора – рекла је Равасијева за „Спутњик“.

Она је напоменула да су у томе Црногорци, Албанци, Македонци и Бошњаци испред Срба већ деценијама, те да су Хрвати и муслимани ангажовали фирму и прикупили 60 и 75 милиона долара како би имали лобистичко присуство, управо да би се бавили пропагандом против Срба.

Равасијева напомиње да је лобирање у Америци врло озбиљно, законски регулисано, потпуно легитимно средство борбе за специфичне унутрашње и спољнополитичке интересе, те истиче да ће српска дијаспора у Америци кроз организацију „Сава“ радити управо на лобирању за српске интересе.

– Тренутно смо у процесу формирања такозваног Савјетничког одбора, тежина ће бити на људима који су у америчком дискурсу, који су на америчкој политичкој сцени, а на неки начин су се показали као пријатељи српског народа, разумели су све кроз шта смо пролазили кроз историју – каже Равасијева.

Она није жељела да открива имена људи који ће се уз њу наћи на челу ове организације, али каже да ће то бити, прије свега, тим који је учествовао у организацији „Срби за Трампа“, а 10. марта, за када је заказано јавно представљање Алијансе, биће познато и ко од политичких личности у Америци подржава Србе.

– На тај догађај у Флориду долазе генерал Мајкл Флин и некадашња кандидаткиња за место у Конгресу из државе Мериленд Кимберли Класик, која је врло харизматична и овде веома популарна. То су само неки од кандидата које ћемо настојати да подржавамо у будућности – каже Равасијева.

Организација симболично носи име ријеке која протиче кроз Србију – Сава, односно највећег српског просвјетитеља Саве, а регистрована је кроз Федералну изборну комисију као политички акциони комитет и не може се назвати странком, али има слично политичко дјеловање, подржава одређене кандидате или ради против њих.

Олга Раваси је предводила иницијативу „Срби за Трампа“ у оквиру предсједничке кампање Доналда Трампа на протеклим америчким предсједничким изборима.

Извор: РТРС