Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас да ће сутрашњи Форум дијаспоре у Бањалуци бити прилика за успостављање чвршћих контаката са нашим људима у расијању који ће резултирати привлачењем страних инвестиција и бољим заступањем интереса Српске у иностранству.

– Сваки контакт је веома значајан за Српску и министарство на чијем сам челу. Покушаћемо да уз помоћ тих контаката дођемо до модалитета привредне сарадње у области информационо-комуникационих технологија, а ту првенствено мислим на стране инвестиције – рекао је Рајчевић Срни.

Он је истакао да су процеси у области информационо-комуникационих технологија далеко одмакли у државама у којима се налазе људи који ће присуствовати Форуму дијаспоре.

– Планирамо да успоставимо што тјешње контакте са њима да бисмо могли да видимо који су модалитети сарадње са државама у којима они живе и раде, али и да остваримо и друге контакте са представницима међународних организација из области-информационо комуникационих технологија – каже Рајчевић.

Према његовим ријечима, Српска има велики потенцијал у искоришћавању капацитета људи који су отишли са ових простора и који могу представљати своју матицу у међународним круговима и асоцијацијама.

– Влада жели да искористи те потенцијале. Разговараћемо о модалитетима сарадње са нашим људима да бисмо промовисали економске предности и потенцијале улагања у Српску. То је један од приоритета Владе који је назначен и у Програму економских реформи. Планирамо да уз помоћ наших људи јачамо промоцију потенцијала Српске и привучемо и домаће и стране инвеститоре – рекао је Рајчевић.

Рајчевић ће на Форуму дијспоре бити учесник панела о теми „Нови концепти умрежавања и нова дијаспора, дигитално повезивање матице и дијаспоре и улога младих као носилаца развоја и промоције Републике Српске и Срба у свијету“.

– Форум дијаспоре је одлична прилика да се наши људи у расијању окупе око наше матице. Ове године ћемо имати прилику да разговарамо о томе да се уз помоћ дигиталних метода комуникације што више увежемо и будемо у трајном контакту са нашим људима у расијању – рекао је Рајчевић.

Други Форум дијаспоре, који ће сутра бити отворен у Бањалуци, требало би да окупи 200 учесника из више од 30 земаља, а дискутоваће се о темама од интереса за Републику Српску и њену дијаспору.

 

Извор: РТРС