Бечка Просвјета је 30. новембра у бечком храму Рођења Пресвете Богородице организовала концерт српске традиционалне и духовне музике. Гости и главни извођачи су били Вокална група Либеро из Лесковца, а са њима и Мали хор Просвјете.

Ово посебно музичко вече било је посвећено српској музичкој баштини. Концерт је био хуманитаран и прилози су били намијењени најмлађима – дјеци српских допунских школа у Аустрији, које је Просвјета основала још 2012/13 године.

Бројна публика је испунила простор цркве, а надахнути музичари су низали пјесму за пјесмом: Богородице дјево К. Манојловића и Мокрањчеву Тебе Бога хвалим, преко Бајићеве Српкиње, као и старих косовских и метохијских напјева од којих су се истакли Жали Заре и Пећка кандила, па преко јужњачких ритмова Нишке девојке, као и својеврсни музички пут кроз Србију кроз сплет српских пјесама.

Публику је на почетку поздравио отац Петар Пантић, старјешина храма, који је подсјетио на деценијску сарадњу Просвјете и наше цркве у Аустрији, као и службу коју ово друштво годинама чини нашем народу и цркви кроз одржавање српских допунских школа, културних, образовних и духовних програма, али и активним учешћем у црквеном животу у Аустрији.

Госте је поздравио и предсједник Просвјете Марко Сарић, а обратио се и иницијатор концерта, проф. Срђан Мијалковић: „Као оснивач и руководилац српских допунских школа у Аустрији, подсећам присутне да је за одржавање и организацију наставе нашој деци потребна свака подршка коју та деца заслужују. Боримо се за њих, њихову будућност и за наш лепи језик који морамо чувати и неговати. Захвалан сам нашим црквама и свештенству јер су препознале значај тих школа и отвориле своја врата Просвјети и њеним ђацима, којих сада има преко хиљаду у преко тридесет школа на територији целе Аустрије. Радујем се и да су се моји земљаци из Лесковца, момци из сјајног октета Либеро одазвали нашем позиву, одржали овако успешан концерт и показали велико музичко знање и несумњив таленат“.

Извор и фото: Српско просвјетно и културно друштво ПРОСВЈЕТА АУСТРИЈА