Mинистар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је јуче свечаност на којој су додјељене „Златне значке“ Културно-просветне заједнице Србије бројним умјетничким ствараоцима из земље, региона и дијаспоре.

Милићевић је истакао да је улога дијаспоре од суштинског значаја, будући да су њени чланови амбасадори културе ван граница Србије и чине српски народ јединственим и препознатљивим широм свијета.

Чувајући српски језик, културу и традицију широм свијета, српска дијаспора чува и опстанак нашег народа у земљама у којима живи, указао је министар.

Он је навео да је посебно важно да се чланови дијаспоре који долазе из Црне Горе, гдје је у току попис становништва, изјасне онако како су се њихови преци вијековима изјашњавали и да с поносом кажу којим језиком пишу и говоре.

Министар је умјетницима из дијаспоре поручио да зна да није лако бити далеко од својих коријена, али када сте сигурни да матична држава цијени и подржава ваше напоре, удаљеност постаје блискост, а веза са матицом јача.

Милићевић је честитао свим добитницима, изразивши им притом  захвалност за посвећеност очувању и унапређењу наше богате културне баштине.

Ви сте понос наше дијаспоре, мост између прошлости, садашњости и будућности. Нека вам ова награда буде подстрек да наставите свој несумњиви допринос нашој заједници и да ширите сјај наше културе широм свијета, закључио је министар.

Извор: Влада Републике Србије

Фото: Ђорђе Чоловић