Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“, коју већ девет година организује Представништво Републике Српске у Србији, свечано је отворена 22. септембра 2021. у Народном позоришту у Београду.

Претходно је одржан пријем код градоначелника Београда проф. др Зорана Радојичића за делегацију Републике Српске на челу са премијером Радованом Вишковићем, као и промоција туристичке понуде Републике Српске у Кнез Михаиловој улици, код Културног центра Београда.

У Привредној комори Србије, у Ресавској 15, јуче је одржана и промоција инвестиционих потенцијала пословних и слободних зона Републике Српске, са акцентом на слободне зоне у Подрињу. Послије емитовања филмске презентације под насловом „Српска – Република могућности“ говорили су Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске и, у име Владе Србије, министар финансија Синиша Мали. Послије филмске презентације „Пословне и слободне зоне Републике Српске“ (Приједор, Градишка, Требиње, Зворник) говорили су Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетниптва Републике Српске, о предности инвестирања и пословања у Републици Српској, Златан Клокић, министар за европске интеграције и регионалну сарадњу, о могућностима и начинима регионалне сарадње, а Срђан Ранкић, начелник општине Братунац, је представио слободну зону у Братунцу.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је привреднике да инвестирају у Српску и истакао да ће Влада подржати сваку добру инвестицију, те да је Влада опредијељена да са свима сарађује на партнерској основи, те додао да су збирне пореске стопе у Српској најниже у региону и да олакшице за пословање представљају и могућност ослобађања плаћања пореза и доприноса за новозапослне у трајању од 12 мјесеци.

– У име Владе Републике Српске и локалних заједница позивам вас да инвестирате у Српску. Стојимо на располагању за сваку пословну иницијативу и инвестицију – нагласио је Вишковић. – Порез на добит од 10 одсто, неопорезива дивиденда и повољна цијена електричне енергије, представљају једне од кључних предности за инвестирање у Републику Српску.

Радован Вишковић је истакао да ће данас бити потписан уговор са компанијом из Београда која већ ради стамбене контејнере на простору Сребренице, као и да од скупа о ивестиционим потенцијалима Српске очекује конкретне договоре за одређене привредне активности, посебно у пограничном дијелу са Србијом. Вишковић је појаснио да та компанија из Београда жели да ради такве профиле и на простору Братунца, у близини моста Братољуб за који се нада да ће почетком октобра бити у функцији.

Он је навео да се поред потписивања уговора са једном компанијом из Србије обављају прелиминарни разговори са шест до седам компанија, које су спремне да инвестирају у Српску.

– Моја очекивања су велика, разговараћу са представницима НИС-а, „Неопланте“, „Делта“, „Цептера“… који раде и на регионалном ниову. Драго ми је што су такве компаније спремне и желе да улажу у Републику Српску. Са ове позиције у Влади са својим министрима учинићу све да им олакшамо инвестиције и бенефите – рекао је Вишковић.

Kада је ријеч о одређеним привредним активностима у пограничном дијелу, Вишковић је појаснио да су у питању слободне зоне које Српска жели да креира од Братунца до Бијељине. Он је подсјетио да на скупу учествују начелници и градоначелници Градишке, Требиња, Зворника, Братунца који су исказали интерес да формирају те зоне као и привредници из Србије који су спремни да праве производне капацитете у Републици Српској.

Вишковић је подсјетио да је недавно на састанку са покрајинским премијером Игором Мировићем договорено да се и Покрајинска влада укључи на овом подручју, а та иста прича је креирана и са Владом Србије за остале привредне субјекте у Србији и сви који су заинтересовани да инвестирају у Српску имаће подршку њених и институција Србије.

Синиша Мали, министар финансија у Влади Републике Србије, је истакао да је један од приоритета Србије улагања у путну, железничку инфраструктуру како би подигли квалитет живота грађана и ниво атрактивности, конкуретности окружења у коме привреда обавља своју делатност. То исто се односи и на улагања у Републици Српској.

– Управо смо такве пројекте дефинисали са Републиком Српском. Ту су пројекти у области енеретике, који се односе на хидропотенцијале горњег тока реке Дрина, хидроелектране Паунци, Фоча, Бук Бијела, а инвестиције које следеће године крећу су аеродром Требиње, а ту су и улагања која се односе на аутопут Београд-Сарајево – рекао је Мали.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Kлокић презентовали су олакшице и бенефите које је Српска спремна да понуди привредницима и инвеститорима.

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је рекао да је Република Српска атрактивна дестинација за инвеститоре и шест до седам компанија већ имају конкретне планове шта би жељели да производе у Српској.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је Србија највећи инвеститор у Српску, али да је потребан много већи искорак и да за реализацију тако великих пројеката Српска мора да има квалитетну инфраструктуру. Он је навео да на данашњем скупу учествују четири локалне заједнице из Српске које могу да прихвате такве инвеститоре и да данас очекује већу заинтересованост инвеститора из Србије. -Влада Републике Српске је опредијељена за реформе и да многи закони иду у правцу привлачења инвестиција – рекао је Ћорић, који се нада већем обиму трговинске размјене.

Млађен Цицовићшеф Представништва Републике Српске у Србији, које је организатор манифестације „Дани Срске у Србији“ и у оквиру ње и ове конференције о инвеститционим улагањима у Републици Српској, је рекао да је посао Представништва да ради на подстицању привредне сарадње Српске и Србије.

– Сарадња Србије и Српске на највишем, државном нивоу је боља него икад, одлична је и сарадња двије владе, Србије и Републике Српске, па и сарадња двије привредне коморе, те ослањајући се на све те добре сарадње, желимо овом конференцијом учинити плодоноснијом, успјешнијом и привредну сарадњу у оба смјера, како за нас у Републици Српској тако и за оне који из Србије инвестирају и оне који ће тек инвестирати у Републику Српску – рекао је Цицовић.

Дани Српске у Србији

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији