Привредна размјена Аустрије и Републике Српске, упркос новонасталим околностима, на веома је високом нивоу, а томе у прилог иде податак да је спољнотрговински промет лани износио 519 милиона КМ и већи је за 81,7 милиона КМ него 2020. године, истакао је шеф Представништва Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Филиповић је увјерен да има простора за јачање привредних веза, како у областима за које влада највеће интересовање, као што су металски и дрвопрерађивачки сектор, тако и у прерађивачкој индустрији и информационо-комуникационим технологијама.

– У сарадњи са институцијама Републике Српске, наставићемо са активностима на промоцији наших привредних потенцијала, као што су тренинзи за извозно оријентисане привреднике. И даље ћемо развијати и наш Бизнис-регистар путем којег партнери у Аустрији могу да добију податке о нашим извозно оријентисаним компанијама на њемачком језику – рекао је Филиповић.

Он је истакао да се упоредо реализује такозвани аутрич програм тако што се, зависно од сектора, понуде фирми из Републике Српске шаљу циљано менаџменту аустријских компанија.

– Наставићемо да подржавамо Инвестиционо-развојну банку Републике Српске у представљању инвестиционих профила општина и градова Републике Српске, као и капиталних пројеката Владе Републике Српске – навео је Филиповић.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЕ ИЗ СРПСКЕ

Према његовим ријечима, захваљујући доброј сарадњи са Туристичком организацијом Републике Српске, Представништво ће наставити да ради на промоцији и туристичких потенцијала Српске.

– У плану је да кроз директан контакт са представницима туристичких агенција и институција у Аустрији представимо нашу туристичку понуду. Као дио стратегије промоције туристичких капацитета Српске, идентификовали смо потенцијал промоције домаћих, органских производа за које постоји велико интересовање у Аустрији, а жеља нам је да у Бечу представимо концепт промоције по узору на Крајишку и Херцеговачку кућу, а тренутно анализирамо услове за улазак на ово тржиште“, рекао је Филиповић.

НА ЈЕСЕН НАСТАВАК САРАДЊЕ УКЦ-а И КЛИНИКЕ АКХ

Филиповић на јесен очекује и наставак успјешне сарадње Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске са клиником АКХ у Бечу.

– Током састанка генералног директора УКЦ-а Републике Српске Владе Ђајића и доктора клинике АКХ у Бечу Петера Фрига, који је одржан у јуну, договорен је наставак сарадње двије здравствене установе и едукација љекара из Бањалуке у Аустрији – подсјетио је Филиповић.

Он је истакао да се и у новонасталим околностима активности Представништва настављају једнаким интензитетом, те да је основни циљ стварање могућности за проширење сарадње са Аустријом у различитим областима.

– Као резултат рада Представништва на јачању привредних веза, идентификовали смо више од 300 компанија у Аустрији као потенцијалне партнере, а кроз Бизнис-регистар припремили смо и превели информације за више од 150 извозно оријентисаних предузећа из Српске за потребе представљања на аустријском тржишту – изјавио је Филиповић Срни.

Он је навео да је у првој половини ове године око 30 аустријских партнера затражило информације о компанијама из Републике Српске.

– Између осталог, у сектору металургије добили смо упите од компанија Дока, Лајтнер, Палфингер и Аустријских жељезница, а аустријски Вамед је показао интересовање за сарадњу у реализацији пројеката на међународном тржишту – напоменуо је Филиповић.

ПРЕХРАМБЕНИ ПРОИЗВОДИ ИЗ СРПСКЕ У ПРОДАВНИЦАМА „ШПАР“ И „РЕВЕ“

Према његовим ријечима, у сектору информационо-комуникационих технологија успостављен је контакт са компанијама „А1“ и „Хуавеј“, а интересовање за сарадњу показали су и трговачки ланци „ОБИ“, „Баухаус“, „Шпар“ и групација „Реве“.

Филиповић је изразио задовољство и што су, у сарадњи са аустријским групацијама „Шпар“ и „Реве“, прехрамбени производи из Српске успјешно пласирани у њихове продавнице.

– То је конкретан резултат сарадње. У плану је да за наше компаније у области прехрамбене индустрије омогућимо још квалитетнији пласман производа на тржишту Аустрије – рекао је Филиповић.

Он је напоменуо да Представништво током претходних година пружа подршку за инвестиције групације „Певаг“ у Републици Српској.

– Нашом директном подршком, у Републици Српској је остварена једна од најзначајнијих инвестиција у металском сектору од аустријске Певаг групације у висини од више од осам милиона КМ, те планираним даљим инвестицијама од више од четири милиона КМ и креирањем преко 150 нових радних мјеста – нагласио је Филиповић.

 

Извор и фото: СРНА