У Спортској дворани „Младост“ у суботу је одржан фестивал фолклора „Сачувајмо нашу традицију“.

Овај фестивал организовало је Културно-умјетничко друштво „Шареница“ из Приједора, а поред чланова овог друштва на фестивалу је участвовало још шест друштава из Републике Српске, Хрватске и Аустрије.

Потпредсједник КУД „Коло среће“ из Граца, Љиљана Аксентић, каже да је ово њихов први наступ у Републици Српској.

„Ми смо вјероватно најмлађе културно-умјетничко друштво. Основани смо у марту са циљем да наша дјеца наставе нашу традицију. У Приједор је дошло око 20 наших чланова, а имамо их око 50“, рекла је Аксентић.

Умјетнички руководилац припремног ансабла КУД-а „Чајавец“ из Бањалуке, Андреа Грачанин, навела је да су први пут гости приједорске „Шаренице“.

„Срећни смо што смо овдје и припремни ансамбл КУД-а „Чајавец“ ће се представити играма из околине Пчињског краја“, рекла је Грачанин.

Умјетнички руководилац КУД-а „Шареница“ Милана Лукић подсјетила је да је ово друштво иначе у јулу организовало фестивале.

„Имали смо паузу због епидемије вируса корона двије године и иначе први пут организујемо овакав фестивал са више ансамбала какав је вечерас. Назив је „Сачувајмо нашу традицију“ зато што се искорјењује све што је некада било, а ми управо овако кроз фолклор чувамо традицију“, рекла је Лукић.

Занимљиво је да се улаз у Спортску дворану гдје је организован фестивал плаћао добровољним прилогом.

Лукићева је навела да ће дио прихода искористити за набавку ношњи члановима, док ће остали дио новца донирати за тешко обољелог дјечака из Приједора Ненада Аничића.

Овај фестивал дио је овогодишњег приједорског љета културе.

Извор: PrijedorDanas.Com – „Козарски вјесник“

Фото: „Козарски вјесник“