Водећи политику добросусједства и отворености ка равноправној сарадњи са свим земљама у региону, Република Србија трајно је заинтересована да се српска национална заједница у сусједним државама слободно развија.

Под синтагмом „Срби из региона”, у складу са Законом о дијаспори и Србима у региону, подразумјевају се припадници српског народа који живе у Републици Словенији, Републици Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Републици Сјеверној Македонији, Румунији, Републици Албанији и Мађарској. Активном и одговорном националном политиком према припадницима српског народа у државама региона, Република Србија чува њихов идентитет – језик, културу, вјеру, традицију и обичаје.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у оквиру својих надлежности, у складу са Стратегијом очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону („Службени гласник РС”, бр. 4/11 и 14/11), израдило је Пројекат „Србија за Србе из региона” којим је предвиђена додјела стипендија за младе припаднике српске националне заједнице из држава у региону.

ПРЕУЗМИТЕ:

Извор и фото: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону