Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић синоћ је у Мркоњић Граду представио програм „Fit4Austria“, чији циљ је повезивање привредника, успостављање нових пословних контаката и ефикаснији наступ на аустријском тржишту.

Пројекат се наставља и ове године, а Филиповић је искористио прилику да позове заинтересоване предузетнике да узму учешће у овом програму током кога ће моћи да остваре директне контакте са аустријским колегама и размотрити могућности унапређења сарадње.

У обраћању привредницима Филиповић је указао на чињеницу да, осим иступања на аустријско тржиште и подршке Представништва, учешћем у порограму „Fit4Austria“ стичу и сертификат Аустријске привредне коморе који је признат у цијелом свијету.

Он је рекао да програм „Fit4Austria“ траје око 18 мјесеци у организацији Представништва Републике Српске у Аустрији и Аустријске привредне коморе.

– Циљ је да за наше привреднике, представнике предузећа и менаџере, путем тренинга који ће се обављати у двије фазе у Републици Српској, буде омогућен и одлазак у Аустрију који ће трајати четири дана, гдје би се организовали директни контакти са релевантним фирмама из њихових бранши – изјавио је Филиповић.

Он је додао да је, на основу досадашњег искустава, посебно битна чињеница да већ на првом састанку 80 одсто привредника оствари неки пословни контакт, односно пословну сарадњу.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић захвалио је шефу Представништва Републике Српске у Аустрији што је представио програм „Fit4Austria“, као и привредницима који су исказали заинтересованост да представе своју производну дјелатност на аустријском тржишту.

– Ово је значајан програм и надам се да ће неко од наших привредника искористити шансу која им се пружа и представити своје производе и дјелатност на аустријском тржишту – рекао је Вођевић.

Привредник Велибор Јарић рекао је да су привредници имали прилику да стекну нова искуства и чују како функционише аустријска привреда, те да су били у прилици да се упознају и са условима које треба испунити да би представили своју дјелатност и производе на иностарном тржишту.

– Није једноставно отићи у Аустрију и тамо бити у прилици да остваримо пословни контакт са неким из исте бранше, тако да је потребно проћи планирану обуку, да би се адекватно представили и остварили евентуалну пословну сарадњу на иностраном тржишту – нагласио је Јарић.

Пројекат „Fit4Austria“ организује Представништво Републике Српске у Републици Аустрији, у сарадњи са WIFI Институтом привредне коморе Аустрије, Иновационим центром из Бања Луке, Привредном комором и Развојном агенцијом Републике Српске.

Извор: Представништво Републике Српске у Републици Аустрији – РТРС – СРНА

Фото: Представништво Републике Српске у Републици Аустрији