Представништво Републике Српске у Републици Аустрији организовало је синоћ у Бечу свечани пријем поводом 28. фебруара – Дана проглашења првог Устава Републике Српске.

Пријем је одржан у сали Албертхале у Бечу, а окупио је представнике институција из Републике Српске и Србије, дипломатског кора, представнике Српске православне цркве, те руководство српских клубова и удружења у Аустрији, као и друге угледне званице.

Присутнима су се обратили предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић и шеф Представништва Републике Српске у Републици Аустрији Младен Филиповић.

Стевандић је рекао да је Република Српска катализатор убрзања приступања ЕУ својим политичким, етичким и културолошким вриједностима и приступом, а не препрека, додајући да институције Српске подржавају европски пут БиХ, јер би приступање ЕУ било вишеструко значајно за стабилност саме Европе и посебно балканског простора.

– Република Српска нема намјеру да уништи своју самобитност, уставни капацитет и демократско друштво, већ да инкорпорише у европску агенду. То јој омогућава и Устав БиХ, односно Дејтонски споразум који је јасно одредио да се одлуке не могу доносити без сагласности народа и ентитета у БиХ – рекао је Стевандић.

Шеф Представништва Републике Српске у Републици Аустрији Младен Филиповић истакао је значај обиљежавања датума важних за српски народ ван граница Српске, као и значај његовања идеја заједништва и сарадње међу многобројном српском заједницом у Аустрији.

Он је рекао да је важно да се из Беча пошаље порука заједништва и да се поручи да ће се наставити са његовањем идентитета, традиције и културе Српске, уз подршку миру и стабилности.

– Данас овдје у Бечу с поносом славимо Дан доношења првог Устава Републике Српске, и веома је важно што то чинимо заједно. Предсједници Србије и Српске Александар Вучић и Милорад Додик увели су праксу заједничког обиљежавања важних датума. Вјерујем да је свима јасно зашто је то важно и због чега у томе морамо истрајати. Срби и српске земље су увијек били јаки само онолико колико су јединствени и сложни. Она четири оцила или четири слова С са нашег грба и са капе коју су вијековима наши преци носили, јасан су нам завјет који морамо чувамо – поручио је Милићевић.

Пријем је отворен интонирањем химни Републике Српске, Републике Србије и Републике Аустрије, које је извео Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Свечаности су присуствовали и амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун, високи званичници Амбасаде Републике Србије, те дипломатски представници из Русије, Бјелорусије, Чешке, Казахстана и Шпаније.

Хуманитарна акција

На свечаном пријему је покренута хуманитарна акција под називом Сваки Србин један евро месечно за помоћ српској деци и младима на Косову и Метохији. Предсjедник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов састао се са званичницима из Српске и предсједницима српских удружења и клубова при Савезу Срба у Аустрији. „Прве донације очекујемо убрзо, а оне ће бити усмерене за децу и младе са потешкоћама у развоју корисника Дневног центра Подржи ме – 9. јануар у Косовској Митровици. Након тога биће усмерене на велике пројекте нашег Одбора за Србе на Косову и Метохији и њихов опстанак у јужној српској покрајини“, истакао је Арлов.

Велика подршка

Арлов се захвалио српској дијаспори у Аустрији и шефу Представништва Републике Српске у Републици Аустрији Филиповићу на јединственој и великој подршци у хуманом пројекту Одбора намијењеном за српску дјецу и породице, а посебно за дјецу и младе са потешкоћама у развоју и завршетку опремања Дневног центра Подржи ме – 9. јануар у Косовској Митровици. „Верујемо да ће се многи укључити у овај велики пројекат, а позивамо и друге српске организације у дијаспори да се прикључе српској дијаспори Аустрије“, рекао је Арлов.

Извор: Представништво Републике Српске у Републици Аустрији – РТРС – Vesti online

Фото: Представништво Републике Српске у Републици Аустрији