Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је на свечаности поводом 30 година постојања Самосталне српске школе у Будимпешти да је велика тековина очување српског језика и изворности у овој земљи.

Вишковић је истакао да Српска дугује велику захвалност Мађарској што је омогућила очување српског идентитета и образовања у овој држави.

У оквиру свечаног програма обиљежавања овог јубилеја школе, предсједник Владе Републике Српске рекао је да је то одлика великих држава и пријатеља. На свечаности је прочитано и писмо предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Самостална српска основна школа и гимназија у Будимпешти, данашњи Образовни центар „Никола Тесла“, у чак десет организационих јединица има готово 900 ученика.

Осим ђака из Мађарске, ову школу похађају и ученици из Србије, Републике Српске, Хрватске и Црне Горе.

У њеном саставу данас се налазе четири предшколске установе и четири основне школе, библиотека, два ученичка дома и једна гимназија. У школи ради 240 запослених, од којих су 130 просвјетни радници.

Претходно је разговарао са Владиком будимским Лукијаном о коријенима српским на овим просторима.

– Констатовали смо одређене ствари које су важне да опстанак српског народа у Мађарској – истакао је Вишковић.

Каже да је Епископ Лукијан рекао да српски народ има своју заједницу и права у Мађарској.

– Велика захвалност нашој и цркви и премијеру Мађарске Виктору Орбану који је много помогао – рекао је Вишковић.

Истакао је да Срби у Мађарској имају образовне установе које раде на очувању српског језика и ћириличног писма.

– Сачували су и своју вјеру и традицији. Владика је истакао да Срби у Мађарској имају двије матице, а то су Српска и Србија. Цијеним напоре које Владика улаже да очува српску заједницу у Мађарској – навео је Вишковић.

Епископ Лукијан је захвалио премијеру Српске и указао на важност саборности српског народа, окупљености око цркве Свете Тројице и Светосавља.

„Стицајем околности смо у Мађарској, али нам много значи када нас посјећују људи из наших матица. Од важности нам је и да ми видимо светиње, које су наши стари сазидали и које се чувају у цијелој БиХ, а посебно у Српској, Србији, као и оне на Косову и Метохији“, рекао је Eпископ будимски.

Он је подсјетио да се у Будимпшети налази црква Светог Ђорђа, а у граду Сент Андреји постоји чак седам православних цркава.

Извор: Влада Републике Српске – РТРС

Фото: Влада Републике Српске