Први форум младих талената из матице и дијаспоре одржан је у Бањој Луци 6. и 7. децембра, у хибридном формату, уз учешће младих из Републике Српске, Србије и иностранства који студирају на престижним свјетским универзитетима и факултетима.

Помоћник министра у Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу Хелена Крнетић учествовала је на панелу „Очекивања и могућности за унапређење сарадње између матице и дијаспоре“. Том приликом представила је активности Министарства и Владе Републике Српске на сарадњи са дијаспором, те објаснила разлоге за доношење Стратешког плана за сарадњу са дијаспором. Значај Стратешког плана, као и пратећег Акционог плана, је у томе што су у питању мултисекторски документи, који са више аспеката обрађују питања дијаспоре, али и конкретно младих у дијаспори.

Такође, помоћник министра је указала на значај младих као представника и амбасадора Републике Српске у иностранству и нагласила неопходност институционалне сарадње и успостављања контаката са младима који су на школовању или усавршавању у другим земљама.

Форум организyје СПОНА – Центар за сарадњу са Србима у иностранству.

Извор и фото: Влада Републике Српске