Припреме за овогодишњу традиционалну манифестацију „Дани Српске у Србији“ која би требало да се одржи у првој половини септембра почеле су данашњим састанком министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златана Клокића и шефа Представништва Српске Млађена Цицовића.

Састанак је одржан у Представништву Републике Српске у Београду, а саговорници су изразили очекивање да ће овогодишња манифестација бити одржана у традиционалном формату, након што је прошле године због вируса корона организована у шест колажних тв емисија.

Клокић је рекао новинарима да је ова манифестација постала једна од најзначајнијих манифестација Републике Српске ван њених граница.

Према његовим ријечима, циљ је да се грађани и јавност Србије упознају о Републици Српској на што бољи и квалитетнији начин и да Српска покаже сва достигнућа којима може да се похвали у култури, стваралаштву, науци, спорту и другим областима.

– Ове године се надам да ћемо манифестацију одржати под условима које смо имали прије пандемије, тако да очекујемо да ћемо се представити у многим градовима у Србији и да ћемо Републику Српску представити у правом свјетлу – рекао је Клокић.

Он очекује да ће „Дани Српске у Србији“ почети на највишем нивоу као и претходних година, ако епидемијски услови дозволе.

– Циљ је да се отварање саме манифестације одржи можда у Београду, да окупи велики број званичника Српске и Србије, чиме ћемо озваничити и њен почетак – навео је Клокић.

Цицовић је рекао да од данас почињу припреме за овогодишњу манифестацију, те напоменуо да су из Представништва у претходном периоду обишли доста градова и договорили значајан дио програма и програмских активности које ће бити реализоване, а да ће сам програм бити дефинисан са министром Клокићем.

Према његовим ријечима, са Клокићем треба да буде дефинисано гдје ће бити започета манифестација, а у опцији су, поред Београда и Крушевац, Краљево, Нови Сад.

Он је додао да Представништво има и одређене приједлоге како да се ове године на мало другачији начин реализују програми у десетак градова у Србији на идентичан начин као што ће бити реализовани и у граду у којем ће бити отворена ова манифестација.

То значи, додао је Цицовић, да ће у тим градовима бити организован цјеловит програм и присуство највиших званичника Српске, чији ће састав зависити од тога шта је предмет сарадње Српске са тим одређеним градом у Србији.

– Покушаћемо да бар у десет градова реализујемо један програм који ће бити приближно на нивоу онога што ће бити свечано отварање Дана Српске у Србији – рекао је Цицовић.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ од посебног је значаја, јер њом се у седам дана сажму сви програми и програмске активности, који се раде ради подстицања укупне сарадње Српске и Србију.

То обухвата науку, просвјету, културу, образовање, тако да се у тих седам дана сваке године обиђе више од 20 градова у Србији, представи привреда, култура, наука и умјетност у том тренутку у Српској и шта је то што Српска жели да понуди у међусобној сарадњи са Србијом.

Прошле године због ситуације са вирусом корона, манифестација је реализована кроз шест колажних емисија путем јавног сериса РТРС-а, а све је пласирано на више од 40 регионалних и локалних тв станица у Србији путем РТС-а.

Извор и фото: РТРС