Министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у односима са дијаспором Ђорђе Милићевић је у румунском граду Арад говорио на манифестацији „Маратон различитости“, на којој су у Паради народних ношњи учествовала и културно-умјетничка друштва Срба из Румуније.

– Парада народних ношњи представља живу историју нашег народа и то је прилика да се покаже колико смо поносни на своје корене и наслеђе. Све нас повезује један исти осећај припадности, чувамо свој језик, традицију, музику и обичаје. На тај начин, ми негујемо јединство које нас чини јачим, које нас подсећа на наше корене и идентитет. Док гледамо наступе фолклорних друштава српског народа из Румуније, сведочимо снази и виталности наше заједнице овде – рекао је министар Милићевић.

Он је посебно захвалио домаћинима из Румуније, чија је гостољубивост омогућила да се овај догађај оствари.

Савез Срба у Румунији додијелио му је специјално признање „Благодарницу“, у знак захвалности за несебичну подршку коју пружа српском народу у тој држави, како би очувао свој национални идентитет, као и за ангажовање на зближавању матице и расијања.

Поред представника српског фолклора, на манифестацији у Араду учествовали су и фолклорни ансамбли румунског, бугарског, њемачког, словачког и русинског народа.

Извор и фото: Дијаспора дневно – Танјуг