Скупштина Фонда дијаспора за матицу одржана је 2. септембра, у Парохијском дому Храма Светог Саве у Београду, уз благослов Патријарха српског господина Порфирија.

Поред представника српског расијања из Њемачке, Швајцарске, Француске, Аустралије и других земаља, у раду су учествовали Владика бачки господин Иринеј Буловић, Милица Ђурђевић-Стаменковски, предсједница, Миломир Вујадиновић, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије, Драган Станић, предсједник Матице српске, Никола Божић, савјетник министра Ђорђа Милићевића, гости из Републике Српске, Црне Горе, Хрватске.

Од свог оснивања 1999. године Фонд дијаспора за матицу уложио је у обнову, развој и рјешавање хуманитарних проблема у Србији (СРЈ), РС, ЦГ више милиона евра.

Мало је познато да је мост „Варадинска дуга“ на Дунаву код Новог Сада, мостови на Великој Морави код Варварина, на Западној Морави код Крушевца и у Трстенику и многи други капитални објекти, обновљени средствима српске дијаспоре преко Фонда дијаспоре.

За санирање посљедица катастрофалних поплава 2014. и 2015. године овај Фонд дијаспора је обезбиједио помоћ од близу два милиона евра којом је обновљено 52 дома у Обреновцу, комуналне и јавне установе у Параћину, Крупњу, Ваљеву, Коцељеви, Голубцу, Градишту, Новиграду, Бијељини…

Протеклих година и данас помоћ Фонда је усмјерена превасходно ка сиротињи на Косову и Метохији. Фонд је обезбиједио средства за изградњу обданишта у Брњици, код Грачанице. Већ седам година Фонд обезбјеђује редовну помоћ народним кухињама на КиМ у износу од 100.000, а од ове године 150.000 динара мјесечно за намирнице. Кухињама руководи хуманитарна организација „Мајка девет Југовића“, под окриљем Епархије рашко-призренске, а оброци хране обезбјеђују се свакодневно за 2.000 људи.

Извештај о раду и извештај у протеклој години, као и посебан извештај о посјети делегације Фонда Покрајини Косово и Метохија, поднијели су др Љиљана Вернер, предсједница Управног одбора из Хановера, Њемачка, Слободан Аћимовић, предсједник Надзорног одбора и Гојко Слијепчевић, члан Управног одбора из Стокхолма, Шведска.

Скупштина је усвојила план рада за наредну годину. Извештај о раду Фондације „Сања Миленковић“ поднијео је Славко Вејиновић, управитељ. Извештаји су једногласно усвојени.

Делегати дијаспоре који су учествовали у раду Скупштине, приложили су Фонду нових 60.000 евра чиме су показали разумјевање и солидарност са сународницима у матици, посебно са сународницима на Косову и Метохији, којима је неопходна хуманитарна помоћ. Уз захвалност донаторима, изражено је очекивање да ће њихов гест дjеловати и као добар примјер.

Извор и фото: Радио-телевизија Србије – Фонд дијаспора за матицу