У недјељу, 01. октобра 2023. године, у будимпештанском Текелијануму отворена је манифестација Српски дани, чиме је званично започео мјесец српске културе у Мађарској.

Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан прије почетка програма састао се у Текелијануму са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, а затим и са министром Ђорђем Милићевићем, задуженим за координацију мјера и активности са дијаспором.

Свечани програм отпочео је интонирањем химни Мађарске и Србије, а затим је октет Богословије Светог Саве из Београда извео химну Републике Српске.

Сабранима се најприје обратио Преосвештени Владика Лукијан који је посебно захвалио предсједнику Додику и министру Милићевићу на подршци коју наше матичне земље Србија и Република Српска пружају Епархији будимској и српској заједници у Мађарској. Владика је нагласио да је циљ ове манифестацијом да се српска култура у Мађарској врати на мјесто које јој и припада.

У оквиру културно-умјетничког програма наступили су Михаило Стевановић, гуслар из Школе гусала Сандић из Бијељине, женска вокална група КУД-а Табан, октет Богословије Светог Саве из Београда, драмска умјетница Вјера Мујовић у улози Кнегиње Љубице, као и музичка група Вигад.

Окупљенима се у име Владе Републике Србије обратио министар Ђорђе Милићевић, који је пренијео подршку Владе Србије нашем народу у Мађарској и изразио задовољство јер учествује у програму који окупља Србе и промовише српску културу на најбољи могући начин.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик захвалио је Преосвештеном Епископу Лукијану на благослову да се установи манифестација „Српски дани“. Предсједник Додик је говорио о положају Републике Српске, али и о напорима да се очува Српска и национални идентитет нашег народа гдје год се налазио, нарочито у временима каква су данашња – нимало наклоњена Србима. Предсједник Додик је нагласио значај ширења истине о Србима кроз његовање културе и традиције, а посебно у земљи каква је Мађарска на чему је посебно захвалан премијеру Орбану.

На самом крају обраћања, предсједник Додик је званично прогласио манифестацију Српски дани отвореном.

Свечаном отварању мјесеца српске културе присуствовали су још и Жељко Будимир, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске, Њ.Е. Биљана Гутић-Бјелица, амбасадор БиХ у Мађарској, Њ.Е. Александар Лончаревић, отправник послова Амбасаде Републике Србије, потпуковник Предраг Зељковић, војни аташе, Светлана Станковић, конзул у Амбасади Србије, представници Самоуправе Срба у Мађарској, као и многобројни посјетиоци.

У наставку вечери, у Галерији Круг је отворена изложба о Вилхелмини Мини Караџић аутора Светлане Матић из Беча.

Манифестација Српски дани – мјесец српске културе у Мађарској, одржава се са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимског г. Лукијана у организацији Епархије будимске док су покровитељи  Кабинет Предсједника Републике Српске и Министарство културе Републике Србије, а партнери: Амбасада Републике Србије, Њ.Е. Биљана Гутић-Бјелица, Самоуправа Срба у Мађарској, Љубомир Алексов, српски посланик у мађарском Парламенту, Српско позориште у Мађарској, Удружење уметника Круг, Удружење Уметност без граница.

Извор: Српска Православна Епархија будимска

Фото: Предсједник Републике Српске