Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић изјавио је да је подршка Мађарске од великог значаја за Републику Српску, те да је и дводневна посјета предсједника Српске Милорада Додика наставак пријатељских односа двије земље.

Клокић је навео да званичници Мађарске увијек истичу да разумију и уважавају позицију и ставове Републике Српске о питању ситуације у БиХ.

– Тако да је њихова подршка, на челу са предсједником Владе Мађарске Виктором Орбаном, од великог значаја за Српску и политику коју воде наши представници – истакао је Клокић и указао да је одлична сарадања у више области показатељ тих добрих односа.

Клокић је навео да је Додик дочекан са великим поштовањем у Мађарској и на манифестацији „Српски дани“, што говори да је увијек уз свој народ, ма гдје год он живио.

– То показује и бригу о онима који знају колико је важно очување националног идентитета и сигуран сам да ту политику гаји и предсједник Орбан – рекао је Клокић.

Он је напоменуо и да је Орбан радо виђен гост у Бањалуци, као и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Поред политичке, Клокић је истакао и економску подршку коју Мађарска даје Републици Српској, која се огледа у подршци пољопривредницима, у оквиру пројекта за суфинансирање машина и опреме са 70 одсто грант средстава, без икаквог условљавања или уцјењивања.

Он сматра да се може очекивати да подршка Мађарске буде присутна и у другим областима у Републици Српској.

– На састанцима званичника двије земље истакнута је заинтересованост Мађарске за улагања у области енергетике, те је потписан и споразум о сарадњи између двије владе како би се унаприједило и подстакло инвестирање Мађарске у различите области у Српској – рекао је Клокић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је био у дводневној посјети Мађарској, гдје се састао са Његовим Преосвештенством Епископом будимским Лукијаном у Текелијануму у Будимпешти, након чега је у Будимпешти отворио манифестацију „Српски дани“.

Додик је одржао састанак и радни ручак са премијером Мађарске Виктором Орбаном, у Кармелићанском манастиру у Будиму.

Извор: РТРС – СРНА

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу