Представништвo Републике Српске у Грчкој објавило је први трејлер за документарни филм „Невидљиви хероји“, на којем Представништво, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу Српске, интензивно ради већ неколико мјесеци.

Шефица Представништва Српске у Солуну Јелена Јовановић истиче да је ово први у низу трејлера које Представништо има у плану да објави.

– Приказује дјевојчицу која одраста. У видеу, црта је знак мира – то су дјеца која су боравила у Грчкој, цртала и ми све те цртеже имамо у нашој архиви – каже Јовановић.

Уз филм, у оквиру пројекта „Невидљиви хероји“ биће објављена и монографија са причама невидљивих хероја – породица из Грчке које су 90-их година прошлог вијека угостиле српску дјецу и на тај начин, већини њих, спасиле дјетињство.

Јовановићева додаје да Представништво Српске интензивно, већ пар мјесеци, тражи ове породице и, на томе ће, каже, радити и у наредном периоду, како би се чуло за њихову причу и о томе како је из њиховог угла изгледала та ситуација, те како би им захвалили за несебичну помоћ и подршку.

Напомиње да је, у оквиру ове акције, 20.000 дјеце боравило у 28 градова и 156 општина у Грчкој.

Извор: Влада Републике Српске