Активности на оснивању канадско-српског савеза, биће интензивиране како би се са оснивачком скупштином, у наредном периоду, у потпуности створиле све формално-правне претпоставке за дјеловање кровне организације, закључено је на припремном састанку одржаном у порти манастира Светог Преображења Господњег у Милтону, који је и сједиште Епархије канадске.

Састанку је присуствовао и амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав који је истакао значај слоге, синергије и повезивања дијаспоре у Канади и пренио подршку овој иницијативи од руководства Републике Српске. Канадско-српски савез као кровна организације ће окупљати најзначанија удружења и појединце српске дијаспоре у Канади као и Канађане пријатеље српског народа, наведено је у саопштењу са овог скупа.

Представници више од 10 удружења српска дијаспоре у Канади сагласили су се да је ова иницијатива веома важна за бољи статус српске заједнице у Канади, као и боље повезивање са Србијом, Црном Гором и Републиком Српском.

Члан Извршног одбора Канадско српског савеза у оснивању и предсједник Српске народне одбране, српског удружења које у Канади постоји и дјелује више од 100 година, Зоран Цвијетић изјавио је да постојање овакве једне организације сигрно може много допринијети на промоцији интереса Срба у Канади и Сјеверној Америци и да ће управо заједничко дјеловање кровне организације и појединачних чланица дати најбоље резултате.

У Канади постоји велики број српских удружења и организација које на разноврсан начин и са различитих аспеката промовишу српску културу, традицију и окупљају Србе у Канади.

– То је веома позитивно и те организације ће и даље настављати свој рад и активности али веома је значајно да се формира и једна оваква заједничка платформа која ће омогућити да наша заједница буде јединственија, монолитнија и да када је потребно сви Срби и сви наши канадски пријатељи проговоре једним гласом и јединственим ставом. Тада се наш глас јаче чује и више уважава – наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су руководство Републике Српске, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, увијек давали велики значај српској дијаспори и да ће у том смислу институције Српске увијек подржати овакве иницијативе и активности.

Присутнима се обратио и Канађанин српског поријекла, Том Ракочевић, члан Парламента Онтарија, који са 14 милиона становника представља најмногољуднију, економски и политички најзначајнију провинцију Канаде, нагласивши да су Срби као појединци у Канади направили велике успјехе али да као заједница нису довољно афирмисани.

– Срби који су у Канаду долазили у претходним деценијама и годинама, направили су велике успјехе у канадском друштву и данас су уважени у својим професијама као бизнсмени, инжењери, љекари и поштовани чланови канадског друштва.  Са друге стране као заједница смо имали терет предрасуда и негативне слике која је створена и ова организације је свакако начин да то исправимо и афирмишемо вриједности које нас везују са Канадом – наведено је у саопштењу.