После сусрета и познанства с наставницима који, широм свијета, без одговарајућих уџбеника и без основних услова за рад, улажу огроман напор да сачувају и развију свијест наше дјеце о властитом националном и културном идентитету настао је приручник симболично назван „На крилима речи“.

Према последњем попису, Србија има 6,6 милиона становника, а изван наше државе живи 5,1 милион расељених српских грађана. Без знања српског језика, дјеца наших исељеника изгубиће и српски идентитет, што представља огроман губитак за Србију.

Министарство просвете Републике Србије препознало је овај проблем и почело да отвара допунске школе за српску дјецу у расијању. До сада су овакве школе организоване у 17 земаља – у Њемачкој, Швајцарској, Француској, Италији, Русији, Словенији, Малти, Грчкој, Великој Британији, Норвешкој, Данској, Белгији, Холандији, Луксембургу, Шпанији, Јужноафричкој Републици, Аустралији. Током прошле школске године, допунске школе похађало је око 8.000 ученика српске националисти.

Министарство просвете објавило је Програм основног образовања и васпитања у иностранству, чији је основни циљ „развијање свести о сопственом националном и културном идентитету” (СГ 66/2022). Тим програмом предвиђају се три предмета: Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа. Наведени програм наставу сваког предмета распоређује на три нивоа: млађи узраст (први, други и трећи разред), средњи узраст (четврти, пети и шести разред) и старији узраст (седми и осми разред).

Друштво за српски језик и књижевност Србије одржало је неколико семинара за наставнике који предају српски језик у допунским школама.

Колегинице Весна Николић, Валентина Илић и Рајна Драгићевић одлучиле су да, као прворазредном патриотском, а тек затим стручном задатку, посвете писању првог лексичког приручника за српски као завичајни језик. У том подухвату подстицај и подршку дало је Друштво за српски језик и књижевност Србије, посебно њен предсједник проф. Весна Ломпар. Ово Друштво, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, објавило је приручник, симболично назван „На крилима речиˮ, који је недавно промовисан.

Приручник представља збирку лексичких задатака, који се, у складу са Програмом допунских школа, састоји из три нивоа, а сваки од њих садржи по сто задатака са ријешењима. Питања су повезана са српском културом, обичајима, исхраном, начином живота, чиме ће се помоћи ученицима да се зближе са свакодневним животом и вриједностима српског народа.

Извор: Политика

Фото: Лична архива