Ректор Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) проф. др Радослав Гајанин и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији мр Младен Филиповић, на састанку одржаном 21. септембра 2022. године, договорили су организацију студентске посјете Бечу за 17 најбољих студента нашег универзитета.

Како је договорено на састанку у кабинету ректора, а којем је присуствовао и проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци проф. др Мирослав Малиновић, ова посјета ће бити реализована током децембра ове године, а план је да се најбољи студенти завршних година студија уписани у академској 2022/2003. години, уз стручно вођење, упознају са садржајима одабраних градских, државних и интернационалних институција са сједиштем у Бечу, као и са културно-историјским знаменитостима града.

Саговорници су разговарали и о другим облицима сарадње Универзитета у Бањој Луци са Аустријом, а посредством Представништва. Тако је, између осталог, планирано да се у наредном периоду ради и на расписивању конкурса за обављање стручне праксе наших студената у Аустрији, те на организацији гостујућих предавања на Медицинском факултету Универзитета у Бањој Луци, као и предавања за студенте Студијског програма историје на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци.

Констатовано је и да чланице Универзитета у Бањој Луци остварују завидну сарадњу са високошколским установама у Аустрији, али и да постоји простор за додатно јачање сарадње.

Извор и фото: Универзитет у Бањој Луци