У периоду од 15. до 18. септембра 2022. године делегација Универзитетског клиничког центра Републике Српске, на позив Комитета за спољне послове Санкт Петербурга и уз подршку Представништва Републике Српске у Руској Федерацији, учествовала је на 30. конгресу Свјетског друштва кардиоваскуларних и торакалних хирурга и на 11. међународном конгресу „Актуелни трендови савремене кардио-торакалне хирургије“.

У раду на догађајима од стране УКЦ РС учествовали су: Марко Кантар, начелник Клинике за торакалну хирургију УКЦ РС, торакални хирург, Тања Цветковић-Томанић, анестезиолог-реаниматолог, Едита Грбавац, анестезиолог-реаниматолог, Горан Топић, анестезиолог-реаниматолог.

У оквиру конгреса на симпозијуму „Разно у онкоторакалној хирургији“, г-дин Марко Кантар је одржао презентацију „Торакоскопски приступ са једним портом за комбиновану ресекцију плућа“. Поред тога, делегација је присуствовала симпозијумима и одржала састанке са руским љекарима, укључујући Базаров Дмитрий Владимирович, торакалног хирурга, шефа Одјељења торакалне хирургије ФНБУ „Руског научног центра за хирургију по имену академика Б.В. Петровског“ и Пищик Вадим Григорьевич, замјеника главног љекара хирургије, „Градски клинички онколошки центар Санкт Петербурга“. У оквиру ових састанака постигнут је прелиминарни договор о организовању додатне обуке за љекаре из УКЦ РС у наведеним здравственим установама.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Руској Федерацији