Пројекат „Српски свијет – нови лидери“ реализован је у Чачку од 3. до 8. августа. Пројекат је реализован у организацији српске НВО „Светосавске свечаности“, а под покровитељством и уз подршку Управе за дијаспору и Србе у региону, Министарства спољњих послова Републике Србије и града Чачка.

У поменутом пројекту учешће је узело шездесеторо најталентованије српске дјеце узраста од 12 до 16 година са простора цијелог Балкана, од Словеније, Румуније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Вуковара, Грачанице, Београда, Републике Српске. Међу поменутом дјецом у пројекту учествују и дјеца са Пала са својим васпитачем проф. др Свјетланом Самарџијом.

Сви учесници треба да стекну додатна и јако битна знања о својој вјери, духовности, писмености, историји, традицији и култури. Кроз радионице, студијска путовања, посјете манастирима, учешће у Светим Литургијама, кроз учење и дружење, све у духу српске вјере и традиције, циљ управо јесте да се српска дјеца са простора цијелог Балкана упознају једни с другима и да постану нераскидива нит и веза српства на цијелом балканском простору.

Извор и фото: РТРС