На састанку генералног директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске (УКЦ РС) Влада Ђајића и доктора клинике АКХ у Бечу Петера Фрига договорен је наставак сарадње двије здравствене установе и едукација љекара из Бањалуке у Аустрији, која ће бити настављена у септембру.

Састанку су присуствовали шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић и бањалучки љекар Борис Гороња који је запослен у АКХ клиници, а саговорници су изразили наду да ће се сарадња са универзитетском клиником АКХ вратити на ниво прије пандемије вируса корона.

Уз подршку Представништва Републике Српске у Аустрији, у фебруару 2018. године започета је медицинска едукација кадра УКЦ-а која подразумијева да сваког мјесеца два љекара ове установе иду на једномјесечну едукацију у Бечу, а до сада је више од 40 љекара УКЦ-а прошло ову едукцију.

Едукација и размјена знања између УКЦ и АКХ допринијела је развоју УКЦ-а кроз увођење нових терапијских и дијагностичких метода, а у плану је да се у УКЦ РС уведу и нове здравствене услуге.

Доктор Петер Фриго, специјалиста гинекологије и супспецијалиста ендокринологије у АКХ клиници, рекао је да су два центра започела и научни програм, а након тога слиједе међународне студије које ће радити заједно.

Доктору Фригу, који је и професор на Медицинском универзитету у Бечу, уручено је признање Заједнице српских клубова у Бечу за подршку српској заједници у Аустрији.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Републици Аустрији