Четврти дан фестивала Лицидерско срце почео је 18. августа 2022. године у Вишеграду фолклорном радионицом одржаном у Андрићграду након које је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић уприличио традиционални пријем за учеснике. Пријему су присуствовали представници фолклорних ансамбала из Мађарске, Турске, Чешке, Грчке, Србије и Републике Српске, као и Представништво Српске у Србији, организатори из Удружења „Ера“ града Ужице и директор предузећа „ХЕ на Дрини“ Недељко Перишић.

„Лицидерско срце је сјајан фестивал који се 11. пут одржава у Вишеграду. Ово је најбољи примјер како се традиција народа може презентовати ван своје земље. За Вишеград је ово велики догађај који има велику пажњу у свијету, с обзиром на то да велики број земаља учествује“, истакао је Ђуревић.

Он је захвалио организаторима Удружењу „Ера“ из Ужице, Представништву Републике Српске у Србији и свима који су помогли да манифестација опстане.

Сарадник за културу у Представништву Српске у Србији Борислав Максимовић рекао је да Представништво више од деценију подржава Фестивал као један од добрих примјера промоције српске културе и традиције.

„Сматрамо да ово представља добар примјер односа између Републике Српске и Србије и да је ово један лијеп начин сарадње са обе стране Дрине“, истакао је Максимовић.

Члан Организационог одбора Фестивала Горан Пауновић рекао је да је циљ Фестивала јачање веза међу Србима и да се схвати да исти народ живи и са једне и са друге стране Дрине.

„Ми то морамо да ценимо, најближи смо градови једни са другима и морамо да се држимо. Основни циљ Фестивала јесте да људима који дођу објаснимо да је то исти народ и са једне и са друге стране Дрине“, истакао је Пауновић и захвалио наченику општине Вишеград и директору „Хидроелектране“.

Након пријема у Градској кући одржан је дефиле учесника који се кретао улицама Вишеграда до Андрићграда, гдје је уприличен фестивалски концерт.

Фестивал организује Удружење грађана ЕРА из Ужице, под покровитељством Предсједника Србије, а суорганизатори су град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Туристичка организација Златибор, уз подршку Министарства културе и информисања и Министраства правде Владе Републике Србије.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији