Конференција студената „Мост“ на Златибору још је један корак ка унапређењу свијести о јединству српског народа, рекао је вечерас некадашњи студент из Републике Српске у Србији Радо Бјелица, обраћајући се учесницима конференције у име српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Бјелица је истакао да су млади људи окосница виталности сваког народа, генератор идеја и енергија која ће изнијети опстанак и напредак.

– Драго ми је што је покренута конференција студената из Републике Српске и Србије, јер је она још један корак ка унапређењу свијести о нашем јединству и прилика да и на овај начин скренемо пажњу да на обје обале Дрине баштинимо исте вриједности, да смо као лик и његова слика у огледалу – додао је Бјелица.

Он је нагласио да је Конференција прилика да на систематичан и организован начин приступа и дискутује о ширим друштвеним и економским темама, заузимају ставови, покрећему иницијативе које ће са обје стране Дрине олакшати живот садашњим и будућим студентима.

Бјелица је напоменуо да је српски члан Предсједништва Милорад Додик упутио поздраве свим студентима и позвао руководство удружења студената да им у најскорије вријеме буде домаћин у Бањалуци или Сарајеву.

Предсједник Удружења студената Републике Српске у Србији Дејан Пудар рекао је да је ова конференција створена за изношење мишљења и стварање идеја чије ће обједињавање допринијети развоју Републике Српске и Србије.

– Друштвеним дјеловањем градимо себе као људе, а потом и као образоване грађане који служе српском народу. У васпитање српског дјетета уткана је потреба за помоћ ближњем, а то је једна од наших основних тежњи – нагласио је Пудар.

Продекан Медицинског факултета у Фочи Немања Митровић рекао је да је неопходно градити мостове и јачати међусобне везе између Српске и Србије.

– На нама је одговорност да, уз наш ентузијазам, труд и енергију, али и помоћ старијих и искуснијих, реализујемо све неопходне и корисне пројекте за нашу отаџбину – истакао је Митровић.

У име студената из Црне Горе обратио се Милош Рмуш који је рекао да су овакви скупови, гдје се окупљају студенти размјењујући искуства из својих земаља, један од елемената ка остваривању задатих циљева и помоћ да се дође до нових идеја.

– Ми треба да јачамо односе наших земаља који су нераскидиви и да заједно радимо и тежимо ка остварењу својих циљева и задатака кроз осјећај братске слоге, јер браћа и јесмо, а ми смо један народ – истакао је Рмуш.

У другом дијелу Конференције студенти су имали панел дискусију на којој су између осталих говорили народни посланици у Скупштини Србије Сања Лакић и Ђорђе Дабић, представник Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

Конференција студената „Мост“, која је окупила више од 400 студената из Републике Српске, Србије, Хрватске и Црне Горе, почела је јуче на Златибору и трајаће до понедјељка, 28. фебруара.

Организатор Конференције је Удружење студената Републике Српске у Србији.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: Facebook @udruzenje.studenata. republike.srpske