Делегација Представништва Републике Српске у Србији на челу са Млађеном Цицовићем, шефом Представништва, данас је посјетила општину Шид и библиотеке у Вишњићеву и Шиду, којима су уручили књиге аутора и издавача из Републике Српске.

Делегацију Представништва у Вишњићеву су дочекали Тихомир Стаменковић, предсједник Скупштине општине Шид и предсједница удружења жена „Филип Вишњић“ Гордана Шкорић. По уручењу књига, гости су обишли споменик „српском Хомеру“ и етно поставку у оквиру које је и библиотека која је данас добила књиге из Републике Српске.

Посјета општини Шид почела у библиотеци „Симеон Пишчевић“ која је такође добила књиге из Републике Српска, а настављена пријемом у кабинету предсједника општине Зорана Семеновића.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је да сарадња Србије и Српске никада није била боља  него у последњих осам година, што је гаранција да будућност Србије и Српске иде у правом смјеру.

Он је, након састанка са предсједником општине Шид Зораном Семеновићем, нагласио да је за Српску и Србију од изузетне важности и сарадња са свима у региону, те да ће то остати један од примарних задатака Представништва.

Цицовић је истакао да је изузетно задовољан што је данас био у позицији да са руководством Шида разговара, прије свега, о сарадњи Представништва и општине Шид, али и сарадње Шида са општинма и градовима у Републици Српској.

„Представништво, поред представљања и промовисања Републике Српске, његовања и развијања сарадње Српске и Србије у свим областима и нема ништа прече ни важније од тога да што квалитетније и боље повеже градове, општине и људе“, нагласио је Цицовић.

Он је указао да без сарадње са обје стране Дрине ни будућност не би била извјесна онако како се очекује.

„А, када радимо ово што је и ова мисија, када чувамо нашу културу, традицију, наше обичаје сигурно ће оно што је економска сарадња бити на нивоу који ће обезбиједити нашу будућност“, рекао је Цицовић.

Семеновић је нагласио да му је велико задовољство што је данас угостио делегацију Представништва Републике Српске у Србији, оцијенивши то као велики корак у спајању, односно братимљењу људи које раздваја Дрина, односно Сава.

„Поред изградње путева, Рача-Кузмин-Бијељина важно je и да се и на пољу културе спојимо, да сарадња општине Шид, односно Србије и Републике Српске дође на један степен више, а општина Шид је та која може много да понуди. Мислим да је ово почетак једне сарадње и да ћемо у наредном периоду учврстити наше везе и да ћемо једни другима да понудимо руку пријатељства“, рекао је Семеновић.

Делегација Представништва Републике Српске у Србији боравак у Шиду завршила је посјетом галерији „Сава Шумановић“ и галерији наивне умјетности „Илијанум“.

Шеф Представништва је библиотеци у Шиду поклонио 350, а библиотеци у Вишњићеву 300 књига издавача из Републике Српске, а у разговору је било и ријечи и добре воље да почну дугорочнију сарадњу, те да истакнути писци, пјесници и умјетници из Српске у наредном периоду буду гости библиотеке и Шида.

Представништво Републике Српске у Србији је у оквиру акције поклањања књига из Репзублике Српске библиотекама у Србији до сада уручила више од 10.000 наслова.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији