Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић изјавио је за Срну да је Влади на усвајање упућена Уредба за успостављање и вођење Регистра дијаспоре, што је неопходан корак како би Српска могла да евидентира дијаспору и на основу тога планира адекватну сарадњу.

– Овим ћемо добити прецизније податке о броју исељеника, структури и квалификацијама припадника дијаспоре. Са овим информацијама моћи ћемо да адекватније планирамо активности, као и да укључимо одређене појединце, удружења и организације у њихово провођење – нагласио је Клокић.

Клокић је истакао да је намјера Министарства да креира мрежу која је активна, а подстакнуће комуникацију, размјену знања и искустава између дијаспоре.

– Наглашавам да је сарадња обострана, што значи да ће и дијаспора моћи да предлаже одговарајуће активности. Наш задатак јесте да будемо у контакту са удружењима дијаспоре, да препознамо који су то изазови са којима се суочавају наши грађани у иностранству и да наше дјеловање осмислимо тако да буде од користи грађанима и у Републици Српској и дијаспори – поручио је Клокић.

Клокић је позвао грађане у дијаспори да посјете интернет страницу за дијаспору dijasporars.com и да испуне одговарајућу форму и упишу се у Регистар.

– Ускоро ће бити организована и шира промотивна кампања у сарадњи са нашим представништвима у иностранству како бисмо упознали што већи број грађана о овој иницијативи и подстакли их да се упишу у Регистар – нагласио је Клокић.

Клокић је додао да ће грађани на интернет страници за дијаспору моћи да прате новости и активности које су од значаја за њих, као и да се информишу о најавама догађаја, округлих столова и конференција.

Он је истакао да је сарадња са дијаспором од великог значаја за институције Републике Српске и да је намјера да се та сарадња подигне на виши ниво и уреди одговарајућим документима.

Циљ је, тврди Клокић, да се створе услови за остваривање неколико циљева и приоритета који су постављени стратешким документима ресорног министарства.

Клокић је указао на чињеницу да значајан број наших грађана живи у дијаспори, али и да жели да одржи везе са Републиком Српском због породичних, пријатељских, али и пословних разлога.

– Идеја о свеобухватној институционалној сарадњи са дијаспором постоји неколико година, почевши од форума дијаспоре одржаних 2018. и 2019. године. Главни циљеви форума су били да се продубе везе између Републике Српске и дијаспоре, успостави сарадња на институционалном нивоу, промовише и очува национални идентитет у дијаспори и утврде механизми за укључивање дијаспоре у развој Републике – подсјетио је Клокић.

Према његовим ријечима, на темељу закључака форума дијаспоре, израђен је документ Стратешки план за сарадњу Републике Српске са дијаспором који дефинише приоритете сарадње, начине за унапређење међусобних односа и остваривање квалитетније сарадње.

– Ово је могуће остварити кроз различите иницијативе, као што су организовање форума дијаспоре у виду јавних расправа гдје се прецизније могу одредити будући правци кретања, кроз инвестиционе и пословне програме те сарадњу у областима културе, науке и спорта – додао је Клокић.

Он је подсјетио да је Влада Српске прије неколико дана усвојила Акциони план, којим ће се конкретизовати приоритети из Стратешког плана. Значај Акционог плана, тврди Клокић, је у томе што су активности јасно дефинисане по областима, уз јасно назначене носиоце активности, као и рокове и показатеље.

– По својој структури, Акциони план прати Стратешки план за сарадњу са дијаспором, што значи да прецизира активности за пет стратешких циљева и то јачање цјелокупних односа са дијаспором, очување националног идентитета, укључивање дијаспоре у привредне активности те сарадњу у области науке и иновација, као и у областима омладине и спорта – навео је Клокић.

Клокић је навео да Акциони план подразумијева мноштво активности, међу којима је организација републичких и локалних форума дијаспоре, оснивање Савјета за дијаспору, успостављање поменутог Регистра дијаспоре, израду билтена и информатора о активностима од интереса за дијаспору, инвестиционе конференције и састанке, медијско промовисање сарадње са дијаспором, организовање љетних школа за дјецу из дијаспоре и слично.

Извор: СРНА