Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да ће девето Представништво Српске у иностранству бити отворено у Кини са чијим привредним субјектима је Српска у протеклом периоду остварила запажену сарадњу.

„Узимајући у обзир и то да смо отворени за страна улагања и инвестиције, итекако постоји друштвено-економска оправданост за оснивање овог представништва“, рекао је Клокић.

Он је додао да ће Представништво Српске у Кини имати сједиште у Шангају, а оснива се ради обављања послова за потребе Републике Српске у области привредне, научнотехничке, културне, просвјетне, социјалне, информативне, спортске и остале сарадње са субјектима у Кини.

„Влада Републике Српске донијела је одлуку о оснивању Представништва Републике Српске у Народној Републици Кини. Тиме се изражава опредијељеност Српске да шири мрежу својих представништава у иностранству и да у појединим државама оснива представништва ради обављања послова Републике Српске у бројним областима, а у складу са уставним положајем и овлашћењима Српске“, закључио је Клокић.

Новац за рад Представништва биће обезбијеђен у буџету Републике, и то у оквиру Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, а одлука, коју је потписао премијер Српске Радован Вишковић, ступа на снагу осмог дана након објављивања.

На тржишту Српске присутан је велики број кинеских фирми, које реализују неке од великих инвестиција, а са том земљом Српска има и значајан обим спољнотрговинске размјене.

Кина спада у првих десет спољнотрговинских партнера РС, али, нажалост, 98 одсто те размјене отпада на увоз са кинеског тржишта, а само два процента на извоз из Српске. Дакле, као спољнотрговински партнер Кина је битна, али с друге стране, покривеност увоза извозом је на ниском нивоу – рекао је предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић.

Нагласио је да би улога новооснованог Представништва Републике била управо у правцу проширења сарадње, али и повећања извоза у Кину.

– На стручан и квалитетан начин треба да презентујемо које бисмо врсте робе могли пласирати у Кину. Можда је то вино или нека друга роба. Потребно је отворити врата неке нове сарадње са том земљом јер је ријеч о економији која је међу првима у свијету – навео је Ћорић и најавио да ће почетком новембра у Шангају бити одржан сајам, на којем ће наступити и Српска, те да ће већ тада домаћи привредници имати шансу да се представе тржишту те водеће економске силе.

Српска тренутно има осам представништава широм свијета и то у Србији, Израелу, Аустрији, Белгији, Русији, Грчкој, Њемачкој те Сједињеним Америчким Државама.

Трошкови за 2023.

За рад представништава Српске у иностранству у овој години предвиђено је 5,3 милиона марака, а највише новца, и то 960.000 марака, планирано је за оно са сједиштем у Москви. На другом мјесту налази се представништво у Србији за које је предвиђено 930.000 марака.

Од осам представништава Српске најмање новца је у овој години планирано за представништво у Грчкој и Израелу и то 400.000, односно 320.000 марака.

Извор: Срна – Глас Српске

Фото: Срна