Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Србије Вукашин Гроздић изјавио је, након састанка са проширеним програмским одбором Научно-образовног културног центра „Вук Караџић“ у Тршићу, да Министарство жели да осигура да у будућности српски језик и ћирилица буду у употреби.

– Желимо да се осигурамо да у будућности српски језик и ћирилица бити у употреби и зато ћемо помоћи да савремене технологије науче српски језик, како би све генерације са паметним уређајима могле да их користе – рекао је Гроздић, а саопштило Министарство науке, технолошког развоја и иновација.

Гроздић је истакао значај Научно-образовног културног центра у Тршићу и указао на његову важност као Центра кључног за очување српске културе, традиције, језика и обичаја.

Гроздић је нагласио посвећеност Министарства науке, технолошког развоја и иновација у подршци активности Центра, јер је Министарство свјесно важности хуманистичких наука које дају изузетан допринос развоју цјелокупне научне заједнице, као и развоју српског друштва.

– Наша подршка се види кроз значајно повећање финансијских средстава која смо одвојили за програмско финансирање пројеката, али и на све друге начине подржавамо и наставићемо да подстичемо активности Центра – рекао је Гроздић.

Он је истакао успјех програма „Љето у завичају“, који има фокус на дјеци из дијаспоре и навео да више од 350 српских учесника из различитих земаља свијета учествује у овом програму.

– Овакав програм је допринос јачању наше културне дипломатије. Улажемо у очување српског језика и нематеријалног културног насљеђа, стварамо богатство које те вриједности носе – рекао је Гроздић.

Према његовим ријечима, дугорочни циљ је да се осигура да српски језик и технологија напредују заједно, што ће допринијети и напретку Републике Србије и развоју младих талената.

Извор: РТРС – Танјуг

Фото: РТРС