Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији, истиче да на аустријском тржишту постоји велико интересовање за органским производима из Републике Српске.

Осим тога, према његовим ријечима, нашим грађанима, који живе у Аустрији, много значи да у тој земљи имају приступ домаћим производима. Како појашњава, поред квалитета и потрошачких навика, важан сегмент представља и емотивна вриједност бренда.

„У разговору са нашим грађанима често чујем да им доступност омиљених прехрамбених брендова из Републике Српске, Србије и остатка региона значи много. Те чињенице су свјесни и аустријски трговачки ланци. Не треба заборавити статистику и колико грађана из нашег региона живи и ради у Аустрији“, наглашава Филиповић.

Он додаје да се може рећи да доступност наших производа доноси вишеструке бенефите како за наше грађане, тако и за аустријске трговачке ланце.

„Као дио стратегије промоције туристичких капацитета Српске, идентификован је потенцијал промоције домаћих, органских производа за које постоји велико интересовање на аустријском тржишту. У плану је да у Бечу представимо концепт промоције по узору на „Крајишку“ и „Херцеговачку кућу“. На тај начин бисмо створили услове да наши мали и средњи пољопривредни произвођачи добију приступ аустријском тржишту, на којем постоји значајно интересовање за органске производе, а тренутно анализирамо податке о условима за улазак на ово тржиште“, каже Филиповић.

На питање како производи из РС котирају на полицама продајних објеката у Аустрији, он наглашава да највеће интересовање влада за производе из металне, дрвне и прерађивачке индустрије.

„Што се тиче пласмана прехрамбених производа из Републике Српске, у сарадњи са аустријским „Шпар“ групацијом већ смо неке наше прехрамбене производе пласилари у њихове продавнице и то је конкретан резултат сарадње. Наравно, планирамо да за наше произвођаче из прехрамбене индустрије омогућимо још већи и квалитетнији пласман производа у Аустрији“, рекао је Филиповић.

Како је нагласио, Представништво интензивно ради и на представљању понуде Републике Српске у дрвној индустрији све с циљем што бољег пласмана домаћих производа на аустријском тржишту.

Извор и фото: Cafe.ba