Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији, истиче да је наша пословна заједница у тој земљи успјешна и патриотски освијештена, те снажно опредијељена да подржи развој и напредак РС.

„Велики број наших људи у Аустрији је високо квалификован и добро интегрисан. Било да је ријеч о студентима који су овдје завршили студије и започели стицати пословно искуство, или да говоримо о професионалцима који су већ увелико профилисани у Аустрији. Квалификације и вјештине наших људи су такве да готово да не постоји област у којој не постижу успјехе“, наглашава Филиповић.

„Оно што је много битније је да у Аустрији имамо патриотски освијештену и успјешну пословну заједницу која је снажно опредијељена да подржи развој и напредак Републике Српске. То је значајан ресурс и представља велики потенцијал у сваком смислу. Због тога у пословним разговорима увијек радо истичем да Република Српска има чиме да се поноси. Са једне стране, имамо тако разноврсне могућности за инвестирање, а са друге стране наши успјешни грађани у иностранству на најбољи могући начин потврђују наше капацитете и способности“, наглашава Филиповић.

Регистар дијаспоре

Како је додао, институције Републике Српске су свјесне тог потенцијала и због тога се настоје градити стратешке и дугорочне односе са нашом дијаспором.

С тим у вези, како подсјећа, Влада Републике Српске је усвојила Стратешки оквир за сарадњу са дијаспором, а почетком ове године је донесена и Уредба о успостављању и вођењу Регистра дијаспоре.

Носилац активности је Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, а улога представништава Републике Српске је веома значајна у спровођењу ових стратешких активности.

„Намјера Владе Српске је да подстакне размјену знања и искуства између дијаспоре и институција, удружења и појединаца у Републици Српској, те да та сарадња буде обострана. Успостављањем Регистра добићемо прецизније податке о броју и структури припадника дијаспоре, те ћемо на основу тога моћи да адекватно планирамо активности. Позивамо наше грађане у дијаспори да посјете интернет страницу www.dijasporars.com, да испуне одговарајући формулар и упишу се у Регистар. Напомињемо, упис у Регистар дијаспоре је добровољан и бесплатан, дакле не изискује плаћање чланарине нити било каквих сличних давања“, рекао је Филиповић.

Према његовим ријечима, основни циљ је да дијаспора има активнију улогу и да јој се омогући да предлаже одговарајуће активности на институционалном нивоу.

„Такође, циљ је да препознамо који су то изазови са којима се суочавају наши грађани у иностранству, те да наше активности прилагодимо на начин да пружимо ефикаснију подршку грађанима у дијаспори, али и у Републици Српској“, каже Филиповић.

Представништво на располагању грађанима РС

Осврћући се на ситуацију, изазвану глобалном кризом, он наглашава да су настале озбиљне посљедице и на тржишту рада.

Према његовим ријечима, како и остале земље Европе, Аустрија се суочава са одређеним изазовима, а број незапослених је порастао упркос мјерама подршке аустријске Владе. Напомиње да ситуацију додатно компликује пораст инфлације и несташица ресурса, што свакако утиче на животни стандард свих грађана.

„Тешко је говорити искључиво о радним мјестима грађана из Републике Српске, јер је заправо цијело аустријско тржиште рада погођено посљедицама пандемије и руско-украјинске кризе. Оно што поуздано знамо, као посљедица пандемије највише изазова је настало у сектору грађевинарства, туризма и угоститељства што наравно утиче и на запошљавање грађана из Републике Српске. Ту прије свега мислим на сезонске раднике који су остали без могућности запослења из разлога што су рестриктивне мјере ограничавале долазак радне снаге“, рекао је Филиповић.

С друге стране, како је додао, велики број наших грађана који већ годинама живи и ради у Аустрији је веома успјешно интегрисан у смислу да имају квалификације да обављају важне и одговорне послове у аустријском друштву.

Филиповић наглашава да сви грађани који имају стално запослење, дозволу за боравак и рад у Аустрији, имају могућност да добију институционалну подршку која им пружа могућност да превазиђу потенцијалне изазове.

„Надамо се да ће у наредном периоду доћи до обнове привредних активности, што ће омогућити и нова запошљавања. Наравно, Представништво стоји на располагању свим грађанима Српске, али нажалост не можемо да утичемо на динамику тржишта рада“, рекао је Филиповић.

Посјета делегације ИРБ РС

Подсјетимо, делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске боравила је крајем јуна у дводневној посјети Бечу као дио интензивне промоције инвестиционог профила Републике Српске, као и инвестиционих профила наших општина и градова, које је израдила ИРБ РС.

Према Филиповићевим ријечима, на састанку је закључено да је јачање привредног амбијента у Српској обострани циљ, а овом приликом размијењена су мишљења о могућностима и облицима будуће појачане сарадње за привлачење страних улагача.

„Делегација ИРБ РС у Бечу се сусрела са нашом пословном дијаспором, а одржана је и пословна конференција са 40-ак аустријских привредника и организација. Конференцију су организовали Представништво Републике Српске у Аустрији и Аустријско-српски привредни форум. Аустријским инвеститорима представљене су инвестиционе могућности и капитални пројекти Републике Српске, наших општина и градова, као и активности које институције Српске спроводе на снажној промоцији наших потенцијала“, закључио је Филиповић.

Извор и фото: ИнфоБијељина