Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић је у Бијељини представио извозно орјентисаним привредницима из регије начин успостављања сарадње са аустријском привредом, који се показао као врло успјешан протеклих година.

„Показало се да најбољу пролазост на аустријском тржишту имају дрвопрерађивачки и металски сектор“, рекао је Филиповић новинарима уочи презентације која је одржана у Центру за културу.

Према његовим ријечима, Представништво ради истраживање тржишта, остварује контакте и припрема састанке за посјету домаћих делагација Аустрији, а показало се у 80 одсто случајева да је остварена добра сарадња.

„Циљ нам је да заједно успијемо и да наши привредници иступе на аустријско тржиште, а, ако су то већ успјели, побољшају своје пословање. Представнштво Републике Српске је ту као сервис и увијек на располагању привредницима“, истакао је Филиповић.

Преносећи аустријска искуства у привреди, он је рекао да су због Covid-19 и ситуације у Украјини аустријски привредници, посебно мала и средња предузећа, интензивно трагају за партнерима у региону.

„Много њих се већ окреће од Азије и гледа регионално да успоставе што бољу комуникацију“, навео је Филиповић и истакао да Аустријанци очекују квалитет, можда не и да цијене буде што јефтиније, него стварно квалитет, однос у партнерству и дугорочну сарадњу.

„Све што се ради са аустријском привредом и што се показало као успјешно, треба да гледамо дугорочно и свако предузеће из Републике Српске које успјешно послује у Аустрији је оно које планира сљедећих 10 година да то ради. Нама је циљ да наша предузећа која добију могућност тако и раде у Аустрији“, рекао је Филиповић.

Према његовим рјечима, Аустрија је један од најважнијих спољнотрговинских партнера, уз врло позитиван тренд, као и један од највећих инвеститора у Републици Српској и БиХ.

„Аустрија је врло важна за нас као привредни партнер, цијене наше привреднике и производе и наш је циљ даља промоција Републике Српске и наших предузећа у Аустрији“, поручио је Филиповић.

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина која је иницијатор данашње презентације, рекао је новинарима да је циљ састанка да домаћи привредници сагледају могућности изласка на тржиште Аустрије, посебно људи који управљају малим и средњим предузећима.

„Желимо да нашим привредницима отворимо врата тржишта Аустрије преко институција и Представништва Републике Српске у овој земљи, да се увежу са институцијама и предузећима у Аустрији и да договоримо конкретне начине на који се то може урадити, у интересу града и привредника који овдје раде и грађана који овдје живе“, рекао је Ђурђевић.

Извор и фото: ИнфоБијељина