Аустрија је увела ригорозне мјере, локдаун за невакцинисане, али и строжије мјере на граници за улазак и боравак, истакао је Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији, гостујући у Јутарњем програму РТРС.

– Отежан је улаз и за грађане Републике Српске, вриједи 2,5 Г правило, гдје могу ући они који су вакцинисани, они који су прележали корону у посљедњих шест мјесеци, или да имају PCR тест не старији од 72 сата – рекао је Филиповић.

Међутим, са уласком у Аустрију, није осигурано да ту боравите дуготрајно.

– У угоститељским објектима и хотелима вриједи 2Г правило, односно пријавити се могу само вакцинисани, или они који су прележали корону у посљедњих шест мјесеци. Дакле у хотел не можете са PCR тестом. Савјетујемо све наше грађане да се добро информишу и обрате Представништву, и да провјере како се улази и борави у Аустрији – истакао је Филиповић.

Он је истакао да у Аустрији полиција врши ригорозне контроле.

– Јавност је подјељена новим мјерама. На неки начин покушава се подићи стопа вакцинисаних, која је сада на 65 одсто од укупног становништва, и ниска је у односу на остатак Европске уније. Полиција је најавила ригорозне казне и контроле. Само јуче у Бечу је контролисано 15.000 људи, и изречено 120 казни. Долази зима, велики број је заражених на дневном нивоу, покушава се апеловати да се преостало становништво вакцинише, а њих је преостало око два милиона – додао је Филиповић.

Извор и фото: РТРС