Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду да Сретење – Дан државности Србије, Срби у Републици Српској доживљавају као свој национални и државни празник.

– Сретење је важно зато што је везано за два историјска датума за Србе, а то је 1804. и 1835. година, прва кад је подигнут устанак, а друга када је Србија тога времена добила најдемократскији устав који је чак по својим слободним интерпретацијама или либералним рјешењима био изван онога што је тадашња Европа била – рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да Србија данас има упечатљив период развоја захваљујући напорима које улаже руководство на челу са предсједником Александром Вучићем.

– Можемо да примијетимо да је сваке године када обиљежавамо овај празник, напредак несумњив на економском, инфраструктурном и социјалном плану. То је она Србија која напредак заслужује, која је дуго чекала, таворила под комунизмом, која се није сналазила на најбољи начин у вријеме распада бивше Југославије – рекао је Додик.

Он је указао да данас Србија има јасан пут и да је путоказ и лидер у многим областима у региону, а понеким и у свијету „као што је то прича о борби против пандемије“.

Додик је изразио захвалност и честитао свим грађанима Србије и свим Србима данашњи Дан државности.

– Веома је значајно да се Србија вратила својој државности, да је иживјела илузија бивших Југославија, које су биле уперене ка томе да се сруши српски државни и национални идентитет. Србија данас без оклијевања чини све да буде изграђена, демократска, јака и стабилна заједница – поручио је Додик.

У Србији је данас полагањем вијенаца, свечаном државном церемонијом у Орашцу, те додјелом ордена у Београду обиљежен Дан државности, у знак сјећања на два важна догађаја из историје Србије, која су се десила на Сретење, 15. фебруара – Први српски устанак који је избио 1804. године и проглашење Сретењског устава 1835. године.

Извор:СРНА