Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ на којем ће се представити и фолклорни ансамбли „Пискавица“ из Бањалуке, „Фоча“, те „Српски соко“ и „Бикавац“ из Вишеграда свечано је отворен јуче у Ужицу.

“Град Ужице, као домаћин и суорганизатор фестивала ће увијек бити ту да пружи подршку манифестацијама које шаљу најљепшу слику распјеване и разигране младости из града на Ђетињи.

Међународни дјечији фолклорни фестивал “Лицидерско срце” се протеклих година профилисао као озбиљна манифестација, која за циљ има промоцију фолклора као извора идентитета сваког народа, богатства различитости које повезују младе људе кроз игру, пјесму и музику.

Надам се да ће учесници имати довољно времена да се упознају са нашим крајем и културно историјским насљеђем, да обиђу неке лијепе дестинације, осјете гостопримство Ужичана на које смо веома поносни. Позивам наше суграђане да, као и свих претходних година, прате фестивал, буду значајна подршка ансамблима који ће наступити ове године на фестивалу и наравно уживају у љепоти фолклорног насљеђа наше планете”.

Градоначелник Ужица Јелена Раковић Радивојевић изјавила је да је лијеп осјећај бити међу младима и да је само име фестивала који ове године окупља око 1.200 учесника из 15 земаља, са четири континента позив на ширење пријатељства и љубави међу људима.

Фолклор је више од игре, јер нам на посебан начин говори о прошлости, о обичајима наших предака, о томе како су живјели и стварали аутентичне културне вриједности. Важно је да од заборава сачувамо оно што нам је у насљеђе остављено и да се потрудимо да нас игра увијек спаја – рекла је Радивојевићева на церемонији отварања.

Манифестација „Лицидерско срце“ трајаће до суботе, 19. августа, а програм се послије Ужица наставља у Вишеграду и на Златибору.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији