Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон учествовали су на Свјетској конференцији кипарске дијаспоре одржаној 27. јула 2022. године у Лимасолу.

Државни секретар Старовић подсјетио је да је блискост српског и кипарског народа посебно утемељена на свједочењу кршења територијалног интегритета и суверенитета њихових земаља, праћена дубоком тугом српских и кипарских породица које су остале без својих домова.

Старовић је упутио позив српској и кипарској дијаспори да у земљама свог боравка међусобно граде блискост и повјерење, попут оног које деценијама његују Србија и Кипар.

Током Конференције одржан је билатерални састанак српске делегације с предсједничким комесаром за хуманитарна питања и прекоморске Кипране Фотисом Фотијуом.

На састанку је потврђено обострано снажно пријатељство двије земље, уз посебан осврт на сарадњу у области дијаспоре. Такође, договорени су даљи кораци у циљу имплементације Меморандума о сарадњи Републике Србије и Републике Кипар у области дијаспоре и разговарано је о размјени искустава у начину организовања дијаспоре, њиховог међусобног повезивања, као и очувања културолошких, језичких и историјских вриједности.

Директор Управе Гујон рекао је, након сусрета у Лимасолу, да је кипарска дијаспора позната у свијету као добро организована те да ће њихова искуства у погледу економске, културне, образовне сарадње за Србију бити драгоцjена.

„С обзиром на изузетне билатералне односе и традиционално пријатељство Србије и Кипра разговарали смо и како да повежемо наша расејања у свету, на општу добробит“, додао је Гујон.

Делегација Републике Србије је догађају присуствовала на позив предсједничког комесара за хуманитарна питања и прекоморске Кипране Фотиса Фотијуа. Свјетској конференцији кипарске дијаспоре у делегацији Републике Србије, поред званичника Министарства спољних послова, присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Никозији Марко Благојевић и први савјетник у Амбасади Републике Србије Јелена Стојиљковић.

Извор и фото: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону