Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“, коју организује Представништво Републике Српске у Србији, биће одржана од 8. до 14. септембра у 10 градова у којима ће представити културу, умјетност, привреду, науку и просвјету Српске.

– Манифестација ће традиоционални почети 8. септембра у Београду у Народном позоришту, а биће завршена 14. септембра у Новом Саду – рекао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић гостујући у Јутарњем програму Радио Tелевизије Републике Српске.

Свечност ће, како истиче Клокић, бити на највишем нивоу, а за ту прилику је припремљен и умјетнички програм под насловом „Орлови лете“ по сценарију Вулета Журића и Душка М. Петровића, а редитељ је Слободан Перишић.

– Завршићемо манифестацију у Новом Саду, 14. септембра, у Српском народном позоришту концертом Здруженог симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске и Српског народног позоришта и очекујемо велики број званица – навео је Клокић.

Десета јубиларна манифестација ће бити одржана у 10 градова у Србији: Београду, Крагујевцу, Крушевцу, Краљеву, Врању, Чачку, Зрењанину, Нишу, Суботици и Новом Саду.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ покренута је са идејом да се Србији и њеним грађанима на увијек нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали. У циљу промоције Републике Српске сваке године се организује вишедневна манифестација која кроз различите програмске активности из скоро свих крајева Републике Српске представља културу, науку, просвјету, привреду, умјетност и нашу традицију. У оквиру манифестације сваке године се организује и промоција туристичке понуде Републике Српске – представљају се природне љепоте, туристичка мјеста и руте, угоститељство и гастрономска понуда. Посебан акценат се ставља на презентацију привреде и инвестиционих потенцијала Републике Српске и тим поводом се организују привредни сусрети. Градове и опшине у Србији у којима се реализује програм посјећује делегација Републике Српске у циљу повезивања и учвршћивања веза између српског народа са обје стране Дрине, а посебно се подстиче сарадња и повезивање градова и општина из Републике Српске и Србије.

У оквиру програма овогодишње Манифестације планирана је промоција туристичке понуде Републике Српске: у Београду од 8. до 10. септембра у Кнез Михаиловој улици од 12 до 21 сат и у Новом Саду на Тргу слободе од 12. до 14. септембра од 12 до 21 сат.

Између осталог разноврсног програма, у петак, 9. септембра, на Универзитету уметности у Београду, одржаће се округли сто „Јединствени културни простор Републике Српске и Србије“, а у Суботици, 13. септембра, презентација Слободне зоне Суботица за градове и општине из Републике Српске.

Позивамо грађане Србије и Републике Српске да дођу на десету јубиларну манифестацију и присуствују програмима по градовима широм наше Србије, улаз је слободан.

Kомлетан програм манифестације „Дани Српске у Србији“ можете погледати ОВДЈЕ.

Линк за општи спот манифестације „Дани Српске у Србији“ можете погледати ОВДЈЕ.

Извор: РТРС, Представништво Републике Српске у Србији

Фото: Представништво Републике Српске у Србији