Дан Републике Српске свечано је обиљежен и у Антверпену, у организацији Представништва Републике Српске у Белгији. Предсједница Српске Жељка Цвијановић поручила је Србима у Белгији да је Српска опстала, и да се изборила са бројним изазовима и проблемима, јер су њене институције биле јаке и функционалне.

Срби из дијаспоре, у својим срцима носе Републику Српску, поручено је на обиљежавању Дана Републике Српске у Антверпену.

– Нама је велика част да можемо овдје у Антверпену да обиљежимо Дан Српске, иако нисмо велика заједница, као што је наша дијаспора у Аустрији, Њемачкој и Швајцарској. Драго нам је и велико је значење да можемо да прославимо тај дан – рекао је Ђорђе Кужет.

Милан Живановић, свештеник у Антверпену, каже да Српску доживљава као своју.

– Република Српска је за мене све, веома важна. Има пуно људи овдје из Српске, сви је доживљавамо као своју и пуно је волимо – навео је Живановић.

На обиљежавању Дана Српске, пресједница Жељка Цвијановић, тамошње Србе је подсјетила са каквим се проблемима и изазовима сусреће Република Српска.

– Разна оспоравања и притиске које смо трпили, настојања да се уништимо финансијски, да се развластимо политички, надлежности које нам је Устав дао, да се утопимо у нешто што не постоји. Много тога је било, али смо побјеђивали, јер смо имали институције које воде рачуна о томе. Имамо и грађане у Републици Српској, али и ван ње који Српску чувају у срцу – поручила је предсједница Републике Српске.

Представништва Републике Српске у иностранству реализују бројне активности за потребе Републике Српске, по питању представљања и промоције њених интереса у иностранству. Изузетно је важно да се и Дан Републике у иностранству на достојан начин прослави.

– Право да волимо нашу Републику нико није могао нити ће моћи да оспори ни јуче, ни данас, нити у будућности. Убјеђен сам да ће Српска заједно са вама радити и градити се да буде јака, снажна и све боља – нагласио је Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.

Марио Ђурагић, шеф Представништва Републике Српске у Бриселу истакао је важност овог скупа.

– Дан који нам многи оспоравају, али они оспоравају и Републику Српску, само неће јавно то да кажу. Обиљежили смо Дан Српске и наставићемо да обиљежавамо, јер је Српска нама у срцу – рекао је Ђурагић.

Извор: РТРС